Engell: Løkkes nye netværk er forløber for egentligt parti

Tidligere statsminister Lars Løkke starter nyt netværk, som kan være forløber for et egentligt parti

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen på scenen. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen på scenen. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Følg Politik

Lars Løkke Rasmussens nye netværk ligner en forløber for et parti.

Det mener politisk kommentator Hans Engell, efter at Løkke har forladt Venstre og fredag meddeler på en ny hjemmeside, at han vil starte et politisk netværk, hvor folk kan melde sig ind.

- Det er en fisketur for at se, hvem der vil være med, inden han springer ud på dybt hav, siger Hans Engell.

Der har været spekuleret i, om Lars Løkke Rasmussen, der på første dag i det nye år meldte sig ud af Venstre efter knap 40 år, ville starte et nyt parti.

Det er der ikke tale om, da det er et 'nyt, forpligtende netværk' under den tidligere statsminister, der har siddet på topposten ad to omgange.

Løkke antyder dog selv, at det kan føre til mere på sigt. Og det kunne være et egentligt parti, mener Engell.

- Det er begyndelsen på en partidannelse. Det er helt klart, at Løkke længe har leget med ideen om at starte et nyt politisk parti, men at han ikke vil melde partidannelse på samme måde som andre, siger Engell.

Han peger på, at andre nye partier er blevet bedt om at redegøre for hele deres politikprogram fra dag et, hvilket har haft en vis negativ betydning for deres opstart.

Engell peger på Ny Alliance, Alternativet og Veganerpartiet.

- Vi husker alle pressemødet med Ny Alliance, og dengang Uffe Elbæk havde svært ved at svare på spørgsmål. Veganerpartiet gik sukkerkolde, fordi de ikke kunne svare på alt.

- Han er så erfaren, at han tager højde for alle de fejl, som alle andre har begået. Det med at starte et parti uden at have styr på politikken, siger Engell.

Allerede under valgkampen lancerede Løkke ideen om at samarbejde over den politiske midte, da Venstre var presset i meningsmålingerne. Han har også kritiseret de rituelle udlændingestramninger.

Som statsminister stod han dog i spidsen for den strammeste udlændingepolitik nogensinde og førte reelt blokpolitik på mange områder.

At han starter et nyt netværk kan udlægges både positivt og negativt for Løkkes gamle parti, Venstre. Samt formand Jakob Ellemann-Jensen (V).

- Det er pinagtigt for Venstre, det er deres statsminister, forhenværende partiformand og medlem gennem en menneskealder. Det er et nederlag et eller andet sted, omvendt slipper Ellemann for at have ballade internt i Venstre.

- Det er trist, for Løkke er en stemmesluger af rang. Fordelen er, at Elleman får ro, siger Engell.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun undskyldte kun oprigtigt, da hun hostede

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind