Engell om 'forræderiske' Trump: - Det er en historisk skandale

USA's præsident har i den grad skudt sig selv i foden i kølvandet på topmødet med sin russiske kollega, mener Ekstra Bladets politiske kommentator

Her kan du se det groteske klip, hvor Trump 'forsvarer' sig. (Video: AP)
Følg Politik

Den amerikanske præsident er havnet i et massivt politisk uvejr ovenpå sit møde med Vladimir Putin i Helsinki.

Og stormen kommer til at rase i lang tid, vurderer Ekstra Bladets politiske kommentator Hans Engell. Den amerikanske præsident har nemlig skabt så meget røre i Washington, at det har skabt enorm utilfredshed hos både venner og fjender.

Donald Trump har måttet sande, at han jokkede i spinaten, da han mandag roste Putin og stolede på hans ord om, at Rusland ikke havde blandet sig i det amerikanske præsidentvalg i 2016, hvilket de amerikanske efterretningstjenester påstår.

På et pressemøde tirsdag aften forklarede Trump, at han kom til at udtale sig forkert på pressemødet mandag i Helsinki, hvor han sagde, at han 'ikke så nogen grund' til, at Rusland blandede sig i valget i 2016.

Skandaløs præsident
Det pressemøde fra det Ovale Kontor giver Hans Engell dog ikke meget for. Han mener derimod, at skaden allerede var sket, da Trump foran hele verden bakkede Putin op i, at Rusland ikke blandede sig i det amerikanske præsidentvalg i 2016.

- Den måde, han har håndteret mødet med Putin og hans efterfølgende kommentarer, er en historisk skandale. Vi har aldrig før set en amerikansk præsident, der har ydmyget sine egne efterretningstjenester og sit eget juridiske system - og slet ikke overfor en russisk leder. Det er et eller andet sted landsforræderi, når landets præsident på den måde udleverer sine egne efterretningstjenester, konstaterer Hans Engell.

Se klippet, som hele verden taler om fra topmødet i Helsinki. (Video: AP)

Artikel fortsætter under billedet ...

Donald Trump og Putin mødtes mandag i den finske hovedstad, Helsinki. Mødet har skabt politisk turbulens i USA. Foto: Ritzau Scanpix/Pablo Martinez Monsivais
Donald Trump og Putin mødtes mandag i den finske hovedstad, Helsinki. Mødet har skabt politisk turbulens i USA. Foto: Ritzau Scanpix/Pablo Martinez Monsivais

Værste indtil nu
Kritikken er haglet ned over Donald Trump efter topmødet i Helsinki med Ruslands præsident.

Demokraterne lugter i den grad blod, mens store profiler fra Trumps eget republikanske parti har været ude at stemple den amerikanske præsidents udtalelser som bizarre, skammelige og skandaløse.

Hans Engell har da heller ikke andet en hovedrysten tilovers for Donald Trump, der denne gang har skabt store problemer for sig selv.

- Jeg synes, at det han har leveret her, er det værste, han har præsteret indtil nu. Han møder med den ene og den anden, hans kritik af Nato og allierede og hans opsigelse af internationale aftale kan man sige, er den politik, han står for, men det her er en kompromittering af de helt centrale organer i det amerikanske samfund. Jeg kan godt forstå, at man er dybt rystet i USA, slår han fast.

OVERBLIK: Det sagde Trump i Helsinki - og i Washington

På et pressemøde med Vladimir Putin blev Trump spurgt, om han er enig i de amerikanske efterretningstjenesters konklusion om, at Rusland blandede sig i den amerikanske valgkamp for at hjælpe ham med at vinde præsidentvalget i 2016.

* Det sagde Trump mandag på et fælles pressemøde med Putin i Helsinki:

- De (efterretningstjenesterne, red.) siger, at Rusland gjorde det. Her har jeg præsident Putin. Han har lige sagt, at det ikke var Rusland. Jeg vil sige så meget, at jeg ikke har nogen grund til at tro, at de gjorde det.

- Jeg har stor tillid til mine efterretningsfolk, men præsident Putin var ekstremt stærk og kraftfuld i sin afvisning, lød det videre.

* Det sagde Trump tirsdag aften dansk tid på et pressemøde i Det Ovale Værelse:

- Jeg gennemgik et klip af et svar, jeg gav, og jeg indså, at der er behov for en præcisering. I en vigtig sætning i mine udtalelser sagde jeg ordet 'would' i stedet for 'wouldn't'. Sætningen skulle have været: 'jeg ikke har nogen grund til at tro, at de ikke gjorde det'. En slags dobbelt negation.

- Jeg har følt meget stærkt, at selv om Ruslands handlinger ikke havde nogen indflydelse på udfaldet af valget, lad mig være helt tydelig, når jeg siger - og jeg har sagt det mange gange – at jeg accepterer vores efterretningstjenesters konklusion om, at Ruslands indblanding i valget i 2016 fandt sted.

 
Mulig rigsretsag på vej
Trump har haft en nærmest overnaturlig evne til at overleve angreb fra politiske modstandere og medierne, men mandagens udtalelser kan blive et mareridt for ham selv og sine partifæller.

Frem mod midtvejsvalget i USA 4. november er mange af de republikanske kandidater nemlig nødt til at forholde sig til, hvorvidt de støtter Donald Trump. Den nyestes shitstorm kan blive en klods om benet for dem og give Demokraterne vind i sejlene.

I sidste ende kan Trumps mistillid til de amerikanske efterretningstjenester ende med, at præsidenten skal slæbes gennem en rigsretssag, vurderer Hans Engell, der samtidig frygter for, at konsekvenserne kan sprede sig til Europa.

- Det her kan blive en hovedpine for hele den vestlige verden, fordi vi må regne med, at Mueller-rapporten (undersøgelse om russisk valgindblanding red.) bliver belastende for Trump. Hvis det så kommer til en rigsretssag mod ham i Kongressen, har vi balladen. Det bliver i så fald et meget langt og opslidende forløb med Trump som præsident.

Han mener, at Danmark og resten af EU er tvunget til at se i øjnene, at det ellers så stærke bånd mellem Vesten og USA er definitivt ændret.

- Det her stiller Danmark over for en helt ny udfordring. USA har en præsident, som er total utilregnelig, og det betyder, at det eneste, vi kan gøre sammen med de andre EU-lande, er at konsultere og sadle om. Vi må finde en ny måde, hvor vi kan fortsætte samarbejdet med USA i de år, hvor Trump styrer USA.

- Men amerikanerne ønsker jo et anderledes forhold til resten af verden og dermed også Europa. Vi skal regne med, at det ønske er kommet for at blive uanset, hvem der er præsident i USA. Trump har markant ændret forholdet mellem USA og Europa i mange år, og det er en ny virkelighed, slutter Hans Engell.

Læs flere reaktioner på Trumps møde med Putin herunder:

Trumps partifæller i oprør: 'Bizart, skammeligt og skandaløst'

Ekspert efter Trumps vilde kovending: Det er en let købt undskyldning

Afviser Trumps bortforklaring: 'Det beviser, at russerne har noget på præsidenten'

Trump raser: Putin-møde var endnu bedre end Nato-møde

Trumps udtalelser under Putin-topmøde kan få alvorlige konsekvenser

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

De står tilbage og ligner idioter