Socialdemokraternes valgkampagne frem mod det kommende folketingsvalg skal være fuldstændig uafhængig af, hvad De Radikale måtte mene om spørgsmål på udlændingeområdet.
Det fortæller politisk kommentator Hans Engell om S-formand Mette Frederiksens udmelding i Jyllands-Posten mandag.
Her fortæller Mette Frederiksen, at en eventuel S-ledet regeringsdannelse vil blive uden De Radikale. Og hermed bryder Mette Frederiksen med 25 års samarbejde mellem de to partier.
Historisk distance
Bruddet med De Radikale kommer ikke bag på Hans Engell.
- Sagen er, at S har tabt tre valg på grund af udlændingepolitik. Det vil Mette Frederiksen ikke risikere igen. Hun vil ikke risikere at komme i en situation, hvor man fra nu og frem til valget vil have det her kørende som et åbent spørgsmål. Nu er der rene linjer. Kommer der et rødt flertal, så vil S have bedre mulighed for at forhandle uden De Radikale, siger Hans Engell til Ekstra Bladet.
Hans Engell fortæller, at afslutningsdebatten i folketinget forleden viste, at der er en afgrund mellem Socialdemokratiet og De Radikale på udlændingeområdet. Når Mette Frederiksen er i stand til at melde ud, som hun gør, skyldes det ifølge Engell også, at R er i en anden forhandlings-situation nu, end partiet var ved valget i 2011.
- Jeg tror, at De Radikale nu vil sige, at så kan Mette Frederiksen heller ikke regne med deres opbakning. Men R er i modsætning til 2011 ikke længere i en situation, hvor deres stemmer vil være afgørende.
- I dag er situationen den, at Dansk Folkeparti kan støtte Socialdemokratiet. Morten Østergaard og De Radikale har ikke på samme måde så meget at true med. Han mangler mandater, siger Hans Engell videre.
Skaber en del uro
Når Hans Engell kalder det for en bombe, skyldes det også, at meldingen kommer allerede nu.
Mette F smider bombe i dansk politik: Vil alene i regering
- Når der kastes en bombe, er der altid en risiko. Risikoen her er, at der vil være vælgere, som siger, at de gerne havde set en SR-regering.Men den største risiko, som jeg ser det, er, hvis Radikale alligevel kommer i en nøgleposition. Man kan aldrig med sikkerhed vide, hvordan vælgerne vil stemme, forklarer Hans Engell.
Blokpolitisk vurderer Hans Engell, at der i de kommende måneder vil være en del uro i rød blok, mens statsminister Lars Løkke modsat kan glæde sig over, at der for tiden hersker rimelig ro og fred på hans side.
Ro i baglandet
Og selv om der måske udadtil vil blive debatteret heftigt om bruddet med De Radikale, så vil der til gengæld falde ro på i Mette Frederiksens bagland, forklarer Hans Engell.
- Baglandet vil hilse Mette Frederiksens udmelding velkommen. Langt ind i S er der en oplevelse af, at man tabte regeringsmagten i 2015 på grund af samarbejdet med De Radikale. Det gjorde blandt andet, at man ikke kunne lave en dagpengereform, og at man havde en for slap udlændingepolitik. En stor del af baglandet er af den opfattelse, at De Radikale havde al for meget magt i Thorning-perioden.
Mette Frederiksen siger mandag til Jyllands-Posten, at hun nu går efter at danne en S-mindretalsregering.
- Såfremt mandaterne måtte tilsige det efter næste valg, siger hun til avisen.
Beslutningen er et brud på de seneste 25 års tradition for, at Socialdemokratiet har delt regeringskontor med De Radikale.
Ifølge Mette Frederiksen vil en smallere regering bestående af kun Socialdemokratiet være mere manøvredygtig i en politisk virkelighed, hvor rød og blå blok er i opløsning