Engell: Skinhellig og uhæmmet selvrosende Løkke i FN

FN-fedteri og uhæmmet selvros. Lars Løkkes tale var aldrig gået i Folketinget, mener Hans Engell

Løkke på talerstolen i FN. (Foto: Seth Wenig)
Løkke på talerstolen i FN. (Foto: Seth Wenig)

NEW YORK, USA (Ekstra Bladet): Det var aldrig gået fra talerstolen i Folketinget. Sådan vurderer politisk ekspert Hans Engell mandag aften statsminister Lars Løkke Rasmussens tale, som han netop har holdt til FN's Generalforsamling i New York.

- Overordnet var det en rigtig fin tale. Men det er sådan en tale, hvor du smører generalforsamlingen og generalsekretæren og hele FN-bureaukratiet op og ned af ryggen, siger Hans Engell om Løkkes bidrag fra talerstolen i FN-bygningen.

Putin til FN: Enorm fejl ikke at hjælpe styret i Syrien  

En tale helt efter bogen
- Løkke er jo skinhellig og fuld af selvros. Uhæmmet selvros, som springer alle de mindre og mere besværlige politiske detaljer over, og hvor han har mulighed for at fortælle om sine bidrag af pengeposer og byder velkommen til kvinde-konference i Danmark. Jo, det var helt igennem en fin tale, griner Hans Engell, der dog langt fra er overrasket over den danske statsministers verbale bidrag. 

- Det er en meget typisk tale. Han siger ikke noget forkert, men han siger mange ting, hvor tingene ser anderledes ud, hvis man lige vender mønten lidt. Det er ikke forfærdeligt, for sådan én holder de allesammen - udover lige Putin og Obama. Det er den samme type tale, de alle sammen holder, og de vil alle stå bagefter og sige, hvor fantastisk den var. Så den lever op til det hele.

Løkke til FN: Jeg er dybt bekymret over massemigration
Obama taler dunder mod Assad og Rusland

Et skrigende hykleri
Det var blandt andet Løkkes fokus på den danske udviklingsbistand, der nok lever op til FN's krav, som blev nævnt, men samtidig det faktum, at regeringen skærer i ydelsen for at allokere penge til andre ting, som Engell refererer til.

- Løkke roser jo sig selv og Danmark for at indtage mange flygtninge sidste år. Men han glemmer lige, at han selv førte valgkamp på at reducere antallet af flygtninge og asylsøgere markant.

- Det samme gælder, når han hylder vores deltagelse i koalitionen i Syrien og sender lidt luftstyrke, men at vi samtidig trækker dem tilbage, vurderer Engell, der selv har talt ved andre lejligheder i FN og kender alt til den politiske etikette.

- Sådan en tale er generelt et udstillingsvindue, og for nogle ledere er der tale om skrigende hykleri. De fleste taler er glatte, men Løkke er måske lige skinhellig nok. Havde Løkke holdt den samme tale ved Folketingets åbning, så havde forsamlingen jo siddet måbende og rødhårede tilbage, lyder kritikken.


Eksperter: Obama er parat til kæmpe mod IS med Putin

Thornings toppost ikke nævnt med et ord
I den ca. 15 min. lange tale, som er de allokerede minutter hver statsleder får tildelt, understregede Lars Løkke Rasmussen ikke kun sin stolthed over at have Mogens Lykketoft siddende som generalforsamlingens formand, men også Danmarks stræben efter den eftertragtede stilling i FN's menneskerettighedsråd i 2019. Bemærkelsesværdig var det dog, at han helt undlod at nævne en anden efterstræbt toppost som Flygtningehøjkommissær, som danske kræfter netop i disse dage arbejder kraftigt på falder i hænderne på Helle Thorning-Schmidt.

Løkke har erklæret hende åbenlys støtte, hvorfor bliver hun så ikke nævnt med et ord?

- Ja, jeg hæfter mig også ved det. Men jeg tror det må have med det diplomatiske spil at gøre. Jeg tror den enkle forklaring er, at der i øjeblikket ydes så stort lobbyarbejde bag kulissen men at man følger en hel Emma Gad for FN's Generalforsamling. Hele arbejdet med kommissær-titlen foregår for lukkede døre, og det skal ingen nyde noget af at forkludre, siger den politiske analytiker.

Trods de kritiske røster kalder han alt i alt Lars Løkkes tale 'godt skåret' efter FN-regi.