Enhedslisten vil skrive klippekort til ældre ind i loven

Ældre-klippekort skal stå i loven, mener Enhedslisten. SF afventer, og Venstre vil drøfte det med minister

Folketinget skal forpligte kommuner til at hjælpe svage ældre med et smut til frisøren, et besøg hos børnebørnene eller en gåtur i skoven.

Det mener Enhedslisten, der vil forpligte kommuner til at give ældre en halv times hjælp ud over den normale pleje.

- Vi mener, at ældreområdet nu er blevet så presset, at det er nødvendigt at indføre minimumsrettigheder, siger partiets ældreordfører, Peder Hvelplund.

Enhedslisten støtter dermed Ældre Sagens forslag om at skrive en klippekortordning til svage ældres omsorg ind i loven.

Det skal dog gå hånd i hånd med flere midler til ældreområdet i kommunerne, mener ældreordføreren.

Klippekortordningen, der skulle sikre de svageste ældre hjælp til 30 minutters valgfri hjælp, er ifølge Kristeligt Dagblad helt eller delvist afskaffet i 16 kommuner.

Dertil kommer, at fagforeningen FOA har kendskab til ti kommuner, der planlægger at spare på klippekortene.

Fra 2019 har alle kommuner fået penge til klippekortet. Men da pengene bliver fordelt via bloktilskuddet, kan kommunerne vælge at bruge pengene til andre formål.

Ældre Sagen mener, at kommunerne tager vigtige muligheder fra de svageste ældre, når de vælger ikke at bruge pengene på klippekortet.

- De berøver folk mulighed for at komme udenfor. Vi taler om svækkede ældre, der mange gange ikke kan komme uden for døren ved egen hjælp, siger Per Tostenæs, seniorkonsulent i Ældre Sagen.

SF afviser ikke organisationens forslag. Partiets ældreordfører, Kirsten Normann Andersen, ser dog allerhelst, at der tilføres flere penge til ældreområdet i kommunerne.

- Jeg er ikke afvisende over for, at man skal have indskrevet en form for minimumsnormeringer for ældreplejen, hvis ikke vi kan finde en bedre løsning, som i højere grad kan tilgodese den enkeltes behov, siger hun.

Venstre ser forslaget som spændende. Men partiet er mere tilbageholdende med at erklære støtte til omskrivningen af loven. Venstre vil dog tage sagen op med ældreminister Magnus Heunicke (S).

- Det er en rigtig spændende tankegang. Det vil jeg da gerne drøfte med sundhedsministeren og høre, om han er indstillet på at arbejde videre ad det spor, siger Venstres ældreordfører, Jane Heitmann.

30 kommentarer
Vis kommentarer