Er atomkongen tilbage i spidsen?

Det tyder mere og mere på, at Kim Jong-uns tidligere frontmand i atomprogrammet i Nordkorea er tilbage i en afgørende rolle

Til venstre en meget begejstret Ri Pyong-chol i selskab med. Foto: Ritzau Scanpix
Til venstre en meget begejstret Ri Pyong-chol i selskab med. Foto: Ritzau Scanpix

Navnet Ri Pyong-chol siger næppe mange danskere ret meget, men i Nordkorea er han en stor kanon. Der både jonglerer med atomvåben og missiler.

Og efter et par år i skyggen er der nu tegn på, at han er tilbage i en afgørende rolle tæt på diktator Kim Jong-un.

Det skriver analyseinstituttet 38 North, der har specialiseret sig i analyser af situationen i Nordkorea.

Mediet skriver, at der er flere tegn på, at Ri Pyong-chol er Kim Jong-uns højre hånd sammen med lillesøster Kim Yo-jong.

Det klareste bevis på den opgradering er, at Ri Pyong-chol er set på et billede fra et lukket møde i Nordkoreas centralkomite i Koreas Arbejderparti, hvor han også for nylig er blevet valgt ind.

Kim Jong-un sammen med sin søster, der også var med ved OL i Sydkorea. Foto: AP Verden Er det i virkeligheden hende der styrer showet nu?

Hvordan vil verden se ud uden Nordkoreas nuværende leder Kim Jong-un? Foto: Reuters Verden Flere afløsere: Sådan kan verden se ud uden eneherskeren

Bliver i familien
Historien om Ri Pyong-chols vej op gennem systemet i Nordkorea startede i 2014, hvor han blev udnævnt til at være en del af Nordkoreas Nationale Forsvarskommission, der i praksis er det øverste statsorgan i landet.

Men den nu 72-årige mand er ikke hvem som helst. Ri Pyong-chol er angiveligt i nærmeste familie med Kim Jong-uns kone, Ri Sol-ju.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Ri Pyong-chol. Foto: Ritzau Scanpix
Ri Pyong-chol. Foto: Ritzau Scanpix
 

Det er uklart, hvordan de helt præcist er beslægtet, men der skulle efter sigende være tale om en bedstefar eller en grandonkel.

I slutningen af 2017 kulminerede hans karriere, da han blev ramt af USA's sanktioner mod landet. USA udpegede Ri Pyong-chol som en af de to bagmænd, der stod i spidsen for udviklingen af Nordkoreas ballistiske missilprogram samt atomprogrammet i landet.

Konkret betød det, at USA blokerede for al deres aktivitet i USA herunder deres konti. Men efter Kim Jong-uns møde med Donald Trump stilnede konflikten mellem de to lande af. Og i flere år har Ri Pyong-chol ikke gjort meget væsen af sig i offentligheden.

Men det er slut nu. Atomkongen er tilbage.

Kim Il-sung sammen med sin søn Kim il-Jong, der startede som propagandaminister i Nordkorea. Senere fik han ansvaret for militæret, inden han overtog farmands rolle som Nordkoreas leder. Foto: AP Verden En mands drøm smadrede en hel nation: 200.000 bomber smidt ned i hovedet på 200.000 mennesker

Bill Clinton og Kim Jong-il mødtes med Bill Clinton i 2009. To år inden sin død. Foto: AP Verden Diktatorens luksusliv: Spiste dansk kød, drak svinedyr sprut og skød sine festgæster for sjov

Diktatoren Kim Jong-un (indsat i satellit-billedet) er den øverste boss for det dystre lejrsystem. Foto: AP og Commitee for Human Rights in North Korea Verden Afsløret fra satellit: Så grusomme er Kim Jong-uns fangelejre

50 kommentarer
Vis kommentarer