Annonce:
Annonce:

Er festen forbi? Presset på Johnson stiger

Boris Johnson er i massiv modvind, efter at en lækket mail har afsløret, at der blev holdt en stor fest i hans embedsbolig

Både oppositionspartier og partifæller opfordrer Boris Johnson til at lægge kortene på bordet. Foto: Toby Melville/Ritzau Scanpix
Både oppositionspartier og partifæller opfordrer Boris Johnson til at lægge kortene på bordet. Foto: Toby Melville/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Politik

'Medbring egen sprut'. Sådan lyder opfordringen i en mail, som kan vise sig at få fatale konsekvenser for den britiske premierminister, Boris Johnsons, politiske liv.

Mailen var nemlig en festinvitation sendt ud midt i den første massive nedlukning af England, afsenderen var Boris Johnsons privatsekretær, og adressen for festen var Downing Street nummer 10 - Johnsons embedsbolig.

Men deltog premierministeren og hans hustru selv i den ulovlige fest? Det har han 'af hensyn til den igangværende undersøgelse af sagen' nægtet at svare på, siden indholdet af mailen mandag formiddag blev lækket af ITV News.

Og nu stiger presset på Boris Johnson. Onsdag formiddag skal han nemlig stå skoleret i Underhuset. Det sker i forbindelse med en fast ugentlig spørgetime med premierministeren.

Annonce:

Kan have brudt loven
Har Boris Johnson deltaget i festen, er det sket i en periode af pandemien, hvor corona-restriktionerne lå særdeles tungt over Storbritannien.

Festen blev nemlig afholdt 20. maj 2020. På det tidspunkt havde landet været nedlukket i 58 dage, og på udendørs, offentlige steder var det kun tilladt for briterne at mødes med én enkelt person uden for husstanden, hvis det altså var muligt at holde to meters afstand.

Alle ikkeessentielle butikker samt barer, restauranter, cafeer og biblioteker var desuden tvangslukket.

Op til 100 ansatte blev inviteret til festen i Downing Street 10, og man vurderer, at omkring 40 deltog. Det var først 1. juni, altså 12 dage efter festen, at restriktionerne blev lempet, så man nu måtte mødes med op til seks andre udendørs.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen ...

Partyministerens skandalefester

Det er ikke første gang, Boris Johnson er genstand for kritik, fordi han øjensynlig har haft svært ved at lade festhatten blive på hylden under pandemien.

I december dukkede et billede, som afslører premierministeren og hans hustru til en sammenkomst med vin, ost og op til 19 andre personer i haven ved Downing Street 15. maj 2020, op i den britiske presse.

I forvejen var der stor vrede blandt mange briter efter talrige beskyldninger om, at Johnsons medarbejdere ved juletid i 2020 holdt julefrokost i Downing Street.

Politikere raser
Efter afsløringen er politiet i London gået ind i sagen.

Annonce:

- Politiet er bevidst om meldinger om brud på sundhedsrestriktionerne i Downing Street 20. maj 2020 og er i kontakt med kabinettet,' udtalte de mandag.

Også en række britiske politikere er ude med riven efter Boris Johnson.

Lederen af Det Konservative Parti i Skotland, Douglas Ross, mener, at såfremt det skulle vise sig, at premierministeren har løjet, når han før har påstået, at han ikke har deltaget i nogen fester, så er han nødt til at trække sig.

- Hvis du vildleder Parlamentet, så er der intet, der kan forsvare, at du skal blive siddende. Jeg ville ikke på nogen måde støtte premierministeren, hvis han brød loven og deltog i den fest, udtaler Douglas Ross.

Den holdning deler et andet medlem af parlamentet, Nigel Mills.

- Jeg kan ikke se, hvordan en person, som har organiseret eller deltaget i en fest, kan forblive i en position, hvor de skal bestemme coronapolitik. Hvis han vidste, at det var en fest, og valgte at deltage, er jeg ikke sikker på, at han kan beholde sin position, siger Mills.

Annonce:

Også befolkningen vakler i tiltroen til premierministeren, i hvert fald hvis man skal tro meningsmålingerne.

En undersøgelse viser således, at 66 procent af den voksne befolkning i Storbritannien mener, at Boris Johnson bør trække sig, mens 24 procent mener, at han bør blive.

I en anden meningsmåling foretaget af Sky News var tallene henholdsvis 56 procent for, at han skulle gå af, og 27 procent for, at han skulle blive på posten.

Boris Johnson var i december ligeledes i modvind for et fiktivt pressemøde, som skabte vrede i Storbritannien.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvis folk ønsker Ellemann det godt...
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: