Et år med Trump: Hvad siger amerikanerne?

Ekstra Bladet har talt med nogle af Donald Trumps tilhængere, der giver gode karakterer til præsidenten

I indslaget her ses der nærmere på den førte indenrigspolitik under det første år med Trump som præsident.

PHOENIX, ARIZONA (Ekstra Bladet): Han er grov, brovtende og tyndhudet. Han fornærmer alt og alle og opfører sig anderledes end tidligere amerikanske præsidenter.

Men det gør ikke så meget, lyder det fra en række amerikanske vælgere, som Ekstra Bladet har talt med på årsdagen for Donald Trumps indsættelse som præsident.

Her er der flotte karakterer til jubilaren, der får ros for sin håndtering af økonomien og sit opgør med bureaukratiet i Washington DC.

- Trump.. I love the guy, kommet det prompte fra pensionist John Redcliff, 71, som er ude på sin daglige tur i en park i Phoenix, Arizona.

Lortelande
John Redcliff stemte på Donald Trump, og han er ikke skuffet efter byggematadorens første år i Det Hvide Hus. Tvært imod.

- Han har gjort næsten alt det, han lovede. Han har endnu ikke indfriet alle sine løfter, men han forsøger, og jeg er ikke i tvivl om, at det nok skal lykkes, siger han.

John Redcliff mener, at Donald Trump har indfriet forventningerne. Foto: Mikkel Selin
John Redcliff mener, at Donald Trump har indfriet forventningerne. Foto: Mikkel Selin
 

Redcliff peger på den amerikanske økonomi og immigrationspolitikken, når han skal fremhæve et par områder, hvor han mener, at Trump har gjort det godt.

- Vi skal have bygget den mur. Vi kan ikke blive ved med at tage imod folk fra 3. verdenslande. Jeg tror, Trump helt korrekt kaldte dem for shitholes (lortelande, red.), griner han med henvisning til præsidentens seneste kontrovers.

John Redcliff er en typisk Trump-tilhænger. Selv om præsidenten har haft et turbulent år med historisk lave popularitetstal, har kun få kernevælgere vendt ham ryggen, viser målinger.

- Jeg ville stemme på ham igen. Han er det bedste, som er sket for dette land i lang tid, siger han.

Skub på økonomien
Randy North, 75, har heller ikke fortrudt, at han satte kryds ved Donald Trump. Igen er økonomien præsidentens stærkeste kort.

- Han har fået vendt op og ned på det hele. Det trængte vi til. Han har sat skub på økonomien. Det er noget, jeg kan mærke personligt, siger han.

- Arbejdsløsheden er i bund. Folk kan finde arbejde. Det er jo grundlaget for et velfungerende samfund, mener han.

Trump har fyret op under økonomien, mener Rick Mueller. Foto: Mikkel Selin
Trump har fyret op under økonomien, mener Rick Mueller. Foto: Mikkel Selin
 

Ikke alle Trump-vælgere er begejstrede for præsidentens konfronterende stil. Rick Mueller, 51, siger, at han er bekymret over, at Donald Trump tilsyneladende lægger sig ud med venner og fjender.

- Jeg bilder mig ikke ind, at verdenssamfundet i forvejen havde et godt indtryk af USA, men Trump har bestemt ikke øget vores anseelse, siger Mueller.

Her gennemgås den amerikanske udenrigspolitik under et år med Trump som præsident.

Roser til Trump
Han er dog glad for Trump håndteringen af landets økonomi. Deregulering og skattereform har haft sin effekt.

- Det går jo strygende. Jeg er personligt meget optaget af uddannelsesspørgsmål, men der er ikke råd til uddannelse, hvis økonomien ikke er i orden, siger han og roser Trump for sit opgør med lobbyister og bureaukrater i hovedstaden.

- Han har gjort en masse privilegerede mennesker meget nervøse, lyder vurderingen.

Debbie Reynolds er ikke glad for Trumps brug af Twitter. Foto: Mikkel Selin
Debbie Reynolds er ikke glad for Trumps brug af Twitter. Foto: Mikkel Selin
 

Debbie Reynolds,48, fra Minnesota stemte på Donald Trump med ængstelse. Selv om hun ikke har fortrudt sit kryds, er hun ikke glad for Trumps måde at kommunikere på.

- Han må godt tage en pause fra Twitter. Jeg tror ikke, det hjælper. Det er tit, jeg tager mig til hovedet, når jeg ser hans tweets, forklarer hun.

Drop Twitter
Men hun er selvstændig erhvervsdrivende og mener, at betingelserne for at drive forretning i USA er blevet bedre.

- Han har gjort det nemmere at være selvstændig. Det kan jeg mærke i hverdagen. Generelt har folk fået flere penge mellem hænderne.

- I sidste ende bliver en amerikansk præsident altid bedømt på, hvordan økonomien har det – ikke på, hvordan han taler om sine modstandere, konstaterer hun.

Sandy Smith frygter, at borgerrettighederne i USA lider et knæk. Foto: Mikkel Selin
Sandy Smith frygter, at borgerrettighederne i USA lider et knæk. Foto: Mikkel Selin
 

Sandy Smith, 27, stemte ikke på Donald Trump. Hun mener ikke, at han kan tage æren for den stærke økonomi og lave ledighed.

- Han er bare pral og snak. Økonomien var sund og stærk, før han blev præsident. Men selvfølgelig tager han æren for det, siger hun.

Tilbageskridt
Hun er især bekymret for, at årtiers fremskridt inden for borgerrettigheder i USA vil gå tabt.

- Kvinder, homoseksuelle, sorte og andre minoriteter er blevet skydeskive for denne præsident. Det er meget trist. Jeg syntes, at vi var kommet langt, men Trump er et klart tilbageskridt, siger hun til Ekstra Bladet.

Donald Trump har i løbet af sit første år i embedet været genstand for mange kontroverser. Få et overblik over dem her.

Trump giver 'thumbs up' til fotografen. Foto: AP
Trump giver 'thumbs up' til fotografen. Foto: AP