EU accepterer: Grønt lys til brexit-forsinkelse

Dobbelt-deadline: EU accepterer at udsætte datoen for Storbritanniens endelige farvel til EU med to deadlines

Brexit er blevet officielt udsat. Video: Reuters

SE EU-præsident Donald Tusks pressemøde over artiklen

Skilsmissen er udsat.

Brexit kommer alligevel ikke til at træde i kraft næste fredag d. 29. marts.

EU's stats- og regeringschefer har på et topmøde i Bruxelles torsdag kort før midnat accepteret en model for udskydelse af brexit. Det bekræfter formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk.

Han skriver på Twitter kort før midnat, at der er enighed.

'Jeg vil nu mødes med Theresa May,' skriver han.

May har været ude og kommentere udsættelsen. Se noget af hendes pressemøde her. Video: Reuters

Dobbelt-deadline
Ifølge Østrigs kansler, Sebastian Kurz, bliver der tale om en såkaldt dobbelt-deadline:

Hvis briterne godkender Theresa Mays aftale med EU i parlamentet i næste uge, er deadlinen 22. maj. Hvis det mislykkes, har briterne i stedet kun til 12. april, hvorefter de skal tage stilling til, om de vil deltage i Europa-Parlamentsvalget og muligvis bede om en længere udsættelse.

Disse detaljer er også nu bekræftet af Tusk:

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen siger, at EU's landechefer har strukket sig så langt som overhovedet muligt for at hjælpe briterne i brexit-nøden:

- Det, vi har besluttet i dag, holder alle muligheder åbne i Storbritannien. Vi har imødekommet Theresa May, så langt vi overhovedet kan rent juridisk, siger Løkke ifølge Ritzau.

- Den længste frist, vi kan give, er 22. maj, og den har vi givet under forudsætning af, at Underhuset stemmer ja til aftalen. Hvis ikke de stemmer ja, vil vi gerne give en forlængelse til 12. april, lyder det fra statsministeren.

Forsinket i evigheder
EU-topmødet blev over fire timer forsinket fra det oprindelige planlagte pressemøde om beslutningen, før end der blev enighed om udsættelsen.

Før mødet mødte bl.a. Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, op med rimeligt hidsige krav til, at May kun kunne få en udsættelse, hvis hun næste uge kunne få det britiske parlament til at stemme for aftalen med EU.

Undervejs på topmødet blev grebet i Mays arm dog løsnet lidt.

FAKTA: Det siger EU-topmødet om brexit

Stats- og regeringscheferne for de 27 EU-lande, der bliver i EU, når Storbritannien træder ud, er sent torsdag enedes om den videre kurs for Storbritanniens afsked med EU.

Her er teksten, der er nået enighed om:

1. Det Europæiske Råd tager premierminister Theresa Mays brev af 20. marts til efterretning.

2. Det Europæiske Råd godkender som svar den mekanisme, der knytter sig til udtrædelsesaftalen, samt den fælles supplerende udtalelse og den politiske udtalelse, der blev vedtaget i fællesskab mellem EU-Kommissionen og Storbritanniens regering i Strasbourg 11. marts 2019.

3. Det Europæiske Råd er enig om en forlængelse til 22. maj 2019, under betingelse af at udtrædelsesaftalen bliver godkendt i Underhuset i næste uge. Hvis ikke udtrædelsesaftalen bliver godkendt i Underhuset i næste uge, er Det Europæiske Råd enig om en forlængelse til 12. april 2019 og forventer, at Storbritannien inden denne dato angiver den videre vej frem til Det Europæiske Råds vurdering.

4. Det Europæiske Råd gentager, at der ikke kan være tale om genåbning af udtrædelsesaftalen, som blev indgået mellem Unionen og Storbritannien i november 2018. Enhver unilateral forpligtelse, erklæring eller anden handling skal være forenelig med både ånd og bogstav i udtrædelsesaftalen.

5. Det Europæiske Råd opfordrer til at fortsætte arbejdet med at forberede og lægge planer på alle niveauer for konsekvenserne af Storbritanniens udtrædelse med henblik på samtlige mulige udfald.

6. Det Europæiske Råd følger sagen løbende.

Kilde: Konklusioner fra Artikel 50-topmøde - altså topmøde blandt samtlige EU-lande minus Storbritannien.

Klar til 'Yellowhammer': Mandag kan Storbritannien blive lammet