EU-aftale om kontrol med gasmarkedet er på plads

EU-landene, EU-Kommissionen og Europa-Parlamentet er enige om vilkårene for tredjelandes salg af gas

EU vil have nøje kontrol med den gas, som eksempelvis Rusland vil sælge til Europa.

Derfor er EU-landene, EU-Kommissionen og EU-Parlamentet natten til onsdag nået til enighed om en aftale, der sidestiller tredjelandes salg af gas med salg af gas inden for EU.

Det betyder i praksis, at EU's konkurrenceregler skal overholdes, ligesom der skal være gennemsigtighed om prisen.

- De nye regler sikrer, at rørforbindelser, der fører gas til Europa, vil være omfattet af EU-reglerne på området, og at alle, der sælger gas til Europa, er nødt til at respektere EU's energilove, siger Miguel Arias Cañete, der er kommissær for klima og energi.

EU-parlamentarikeren Morten Helveg Petersen (R) sad med ved forhandlingerne som repræsentant for den liberale gruppe i Europa-Parlamentet.

Han glæder sig med danske briller over, at aftalen er faldet på plads.

Det er særligt den russiske 1200 kilometer lange Nord Stream 2-rørledning, som krydser Østersøen, der har gjort forhandlingerne højaktuelle.

- Det har været en god nat for os, der er kritiske over for Nord Stream 2-projektet.

- Hvis ikke vi var kommet igennem med det her, så kunne russerne have nået at bygge forbindelsen færdig, før vi havde fået reglerne på plads, siger Morten Helveg.

Han mener, at risikoen for, at Danmark ville ende som en lus mellem neglene i et storpolitisk spil, nu er væk.

- Om linjeføringen i Østersøen bliver den ene eller den anden, er ikke længere så afgørende. Det afgørende er, at der er regler for, hvordan gassen skal handles, og derfor kan vi trække vejret mere roligt.

Indtil for nylig har blandt andet Tyskland og Frankrig blokeret for at indføre skrappere EU-regler. Men ved en afstemning blandt EU-landenes ambassadører fredag var det kun bulgarerne, der var imod.

Tirsdagens forhandlingsresultat skal nu formelt godkendes i Europa-Parlamentet og af EU-landene.

Det burde være en formssag, men Morten Helveg Petersen frygter, at der kan ske noget uventet, når aftaleteksten skal udmøntes i en lovtekst.

- Jeg går ud fra, at en aftale er en aftale. Men belært af erfaringerne fra i nat og de sidste par døgn, skal man holde vejret, indtil den sidste grønne stemmeknap er talt op, siger han.

38 kommentarer
Vis kommentarer