EU: Brexit udskudt IGEN

Den Europæiske Union giver grønt lys til ny brexit-udsættelse

Hvordan påvirkes dansk erhvervsliv af et henholdsvis deal eller no deal-brexit? Journalist James Kristoffer Miles forklarer her.

Den efterhånden rituelle dans mellem EU-landene og Storbritannien fortsætter.

EU's medlemslande har godkendt en udsættelse af brexit til 31. januar 2020. Datoen er dog fleksibel. Det skriver EU-præsident Donald Tusk på Twitter.

Dermed skal vi formentlig vente tre måneder mere, før Storbritannien officielt træder ud af EU.

Aftalen mellem EU og Storbritannien om en udsættelse indeholder dog muligheden for, at Storbritannien af egen drift kan få lukket den hjemlige brexit-godkendelse og træde ud på et tidligere tidspunkt før 31. januar næste år.

Med udsættelsen af brexit må premierminister Boris Johnson sande, at hans løfte til den britiske befolkning (landet ud af EU 31. oktober med 'no ifs, no buts' - ingen hvis'er eller men'er) er kollapset.

I stedet vil Johnson senere mandag forsøge at få Underhuset i det britiske parlament til at stemme for udskrivelsen af et parlamentsvalg i december.

Det kræver som udgangspunkt to tredjedele flertal, hvilket den britiske regering får svært ved at mønstre i et parlament, hvor især det store oppositionsparti Labour er imod idéen om et valg, før brexit er endeligt på plads.

Foto: Ritzau Scanpix Politik Efter flere lussinger: Nu forsøger han igen

Måske redningsplanke
Boris Johnson kan imidlertid være hjulpet godt på vej af et ændringsforslag fra oppositionspartierne Liberaldemokraterne og skotterne, SNP.

De to partier står således bag et forslag om at afholde parlamentsvalg 9. december, og da dette forslag er et ændringsforslag til de ellers fastlagte parlaments-samlinger, hvor det som nævnt kræver to tredjedele at ændre på datoerne, er 50 pct. af stemmerne nok til at gennemtrumfe valget 9. december.

Søndag sagde en kilde i premierministerens kontor, at hvis det ikke mandag lykkes at få vedtaget at udskrive valg, så vil regeringen se på alle forslag, som oppositionen har til en anden brexit-løsning, skriver Ritzau.

Storbritannien skulle efter planen have været ude af EU 29. marts.

Udsættelses-bingo: Should I stay or shoud I go?

Farvel... når vi beder om det: 26. juni 2016

Storbritanniens vælgere stemmer med 52 pct. mod 48 for at forlade EU. Stopuret begynder dog først at tælle ned, når premierministeren udløser Artikel 50. Dagen efter afstemningen går David Cameron af som partiformand for de konservative. Efter et formandsopgør tiltræder Theresa May som konservativ formand og premierminister.

Farvel, men vent lige: 29. marts 2017

Premierminister Theresa May udløser EU-traktatens Artikel 50, hvilket betyder, at Storbritannien er ude af EU om maksimalt to år. Forhandlinger om en udtrædelsesaftalen går i gang.

Farvel, men vent liige: 20. marts 2019

Efter gentagne gange at have tabt brexitafstemninger i Underhuset beder Theresa May om en udsættelse af brexit indtil 30. juni. EU tillader en udsættelse, hvilket tvinger UK til at holde Europa-Parlamentsvalg trods befolkningens beslutning om at ville forlade EU.

Farvel, men vent liiige: 10. april 2019

EU-landene holder krisemøde og imødekommer delvist ønsket om en udsættelse. Dog en udsættelse, som maksimalt må række til 31. oktober 2019.

Farvel, men vent liiiige: 28. oktober 2019

EU-landene tillader en brexitudsættelse til maksimalt 31. januar 2020.

402 kommentarer
Vis kommentarer