EU brugte godt seks milliarder euro forkert sidste år

Budgettet er godkendt. Men igen i 2014 brugte EU en del af sit budget forkert, konstaterer EU's revisionsret

EU brugte sidste år godt seks milliarder euro fra sit budget forkert. Det fremgår af EU's revisionsrets årsberetning, der blev offentliggjort tirsdag.

De mange milliarder, der er brugt forkert, er dog ikke et udtryk for "svig, ineffektivitet eller spild", står der i en pressemeddelelse.

- Den er et skøn over, hvor mange af midlerne der ikke burde være udbetalt, fordi de ikke blev anvendt i fuld overensstemmelse med EU-reglerne, står der.

I beretningen bliver der givet eksempler på, hvor der er blevet udbetalt penge forkert. Der er blandt andet et i Spanien, hvor der var udbetalt støtte til et areal, som var anmeldt som agerjord, men i virkeligheden var det en motocrossbane.

Selve regnskabet for 2014 blev godkendt. Ligesom det er blevet hvert år siden 2007. Men der var altså problemer med EU's budgetudgifter, som i alt beløb sig til 142,5 milliarder euro.

4,4 procent blev brugt forkert, konstaterer revisionsretten. Det er stort set det sammen som i 2013, hvor fejlprocenten lå på 4,5.

- Det er selvfølgelig positivt, at fejlforekomsten ikke er steget. Men på den anden side er det negativt, at den ikke er faldet, forklarer Bettina Jakobsen, der er det danske medlem af revisionsretten.

- Man bør jo stræbe efter et rimeligt fejlniveau. Det er 4,4 procent ikke. Det er for højt. Det har ligget på det niveau gennem en hel del år. Det ville være rart at se, at det udviklede sig i en bedre retning, siger hun.

Revisionsretten ser helst, at fejlforekomsten ligger under to procent. Hvis det skal lykkes, er der behov for, at der bliver lavet enklere regler, fortæller Bettina Jakobsen.

- En del af fejlene skyldes også, at reglerne kan være ganske komplicerede, siger hun.

Gennemgangen af budgettet gav dog nogle steder anledning til undren. 22 sager, hvor revisionsretten har mistanke om, at der er sket svig, er blevet givet videre til Olaf, EU's antisvindelenhed. Revisionsretten kan dog ikke sige mere om sagerne på grund af efterforskningen.

Revisionsretten er EU's uafhængige revisionsinstitution, som kontrollerer, hvordan EU forvalter sine penge.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter