EU-ekspert: Britisk exit kan få EU til at bryde sammen

Det værste, Europa kan gøre lige nu, er at gå i politisk panik, siger EU-analytiker fra europæisk tænketank.

Storbritanniens farvel til EU giver medvind til en udvikling, der kan ende med at få Den Europæiske Union til at bryde sammen.

Det forudser senioranalytiker Josef Janning fra den anerkendte tænketank European Council on Foreign Relations i Berlin, efter at den britiske folkeafstemning har efterladt EU i "en kaotisk og dramatisk" situation.

- Hvis de udfordringer, som EU står over for, ikke bliver løst, og hvis denne proces fortsætter, så tror jeg ikke, at EU overlever i sin nuværende form, siger Josef Janning.

Han siger, at EU lige nu står i sin mest omfattende krise nogensinde, fordi den britiske exit sker samtidig med, at EU i forvejen slås med andre kriser, først og fremmest flygtninge- og migrationskrisen, der har udløst dyb splittelse mellem medlemslandene.

- Så det er det værst tænkelige tidspunkt for EU at stå i denne situation, siger Janning, efter at verdens femtestørste økonomi med 64 millioner indbyggere har besluttet sig for at forlade samarbejdet efter 43 års medlemskab.

Josef Janning mener, at mange af de andre medlemslande nu bliver bange for at tage nye initiativer.

De frygter, at de nye initiativer ikke vil falde i god jord hos deres EU-skeptiske vælgere, at de fører til endnu mere politisk splittelse, og at de styrker dem, der også vil ud af samarbejdet.

- EU er allerede ramt af stagnation og splittelse, og den udvikling vil fortsætte, siger EU-eksperten.

- De nuværende medlemslande er dybt splittede, de er bange, og de har ingen klar fornemmelse for, hvor de skal hen, siger han.

Josef Janning siger, at det splittede EU-samarbejde i dag ikke har et politisk center, hvorfra nye initiativer kan komme.

Han forudser samtidig en forstærket udvikling i retning af et EU i flere hastigheder, hvor "en koalition af villige i hjertet af Europa" beslutter sig for at bevæge sig videre fremad i et forsøg på at redde så meget af samarbejdet som muligt.

- Det vil kræve både dygtighed og beslutsomhed at håndtere denne situation på en succesfuld måde. Det værste, Europa kan gøre lige nu, er at gå i politisk panik, siger Josef Janning.