EU-ekspert om aftale: Kan nemt blive en pæn fiasko

Aftalen mellem EU og Tyrkiet består af ni punkter, der skal bremse strømmen af flygtninge over Middelhavet

Det bliver svært at føre den aftale om flygtninge, som EU fredag har indgået med Tyrkiet, ud i livet.

Det spår EU-ekspert og professor på Københavns Universitet, Marlene Wind.

- Det kan hurtigt vise sig at blive en pæn fiasko. Der er mange spørgsmål, som mangler at blive besvaret, og det gør, at implementeringen kan blive meget vanskelig, siger hun.

Formålet med aftalen er at bremse strømmen af migranter fra Tyrkiet til de græske øer.

Efter søndag vil alle flygtninge og migranter, der ankommer til de græske øer, blive sendt tilbage til Tyrkiet. For hver syrisk flygtning, der sendes tilbage, skal EU tage en anden syrisk flygtning fra en lejr i Tyrkiet og genhuse vedkommende i EU.

I aftalen mellem EU og Tyrkiet understreges det dog, at der ikke bliver tale om massetilbagesendelser.

Returrejser vil ske efter individuel bedømmelse af hver enkelt sag og med ankemulighed, alt sammen ifølge parterne i fuld overensstemmelse med internationale love og EU-lovgivning.

- Hvor skal de 4000 embedsmænd, jurister og dommere, som der skal til for at håndtere asylansøgerne, komme fra? spørger Marlene Wind.

- Hvad har man tænkt sig at gøre, hvis der er nogen, som nægter at blive sendt tilbage? Hvad skal man gøre med alternative smuglerruter? Og hvordan sikrer man sig, at Tyrkiet lever op til menneskerettighederne? spørger hun.

Hidtil har EU ikke betragtet Tyrkiet som et land, man kan sende flygtninge til. I aftalen står blot, at EU forventer, at Tyrkiet lever op til sine internationale forpligtelser.

Tyrkiet har ikke indgået den omfattende aftale med EU uden modydelser. Der er indgået et kompromis om Tyrkiets ønske om mere fart på de langstrakte udvidelsesforhandlinger med EU.

EU lover også Tyrkiet at sætte mere fart på udbetalingen af tre milliarder euro (22,5 milliarder kroner) til projekter til fordel for syriske flygtninge i Tyrkiet, og EU har lovet yderligere tre milliarder, når den første pulje på et tilsvarende beløb er brugt.

Desuden lover EU visumfri adgang for tyrkere fra udgangen af juni, hvis ellers Tyrkiet lever op til en række fastsatte kriterier.

41 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere