EU-ekspert om 'ophidset EU-møde': Ikke unormalt

Natteskænderi på EU-topmøde sluttede med en sjældent ophedet diskussion om fordelingen af 60.000 flygtninge. Ikke unormalt, siger ekspert.

Følg Politik

Ifølge Ritzau skulle der på EU-topmødet i Bruxelles i nat have været en usædvanlig ophedet debat. Diskussionen handlede om fordelingen af 40.000 asylansøgere og af 20.000 flygtninge, der endnu ikke er ankommet til EU.

Kommissionsformand Jean-Claude Juncker bekræfter ifølge Ritzau eksempelvis, at han undervejs på mødet har udtalt, at han 'er skide ligeglad'. Det er dog uklart, i hvilken sammenhæng ordene er faldet.

Aftalen endte med en frivillig ordning over to år.

EU vil fordele 40.000 migranter

Præcis hvordan de skal fordeles mellem EU's medlemslande, og hvordan man gennem frivillighed kan nå op på de lovede tal, står endnu ikke klart.

Men hvordan kan en debat mellem politikere stikke af og blive følelsesladet og ophidset? Og er det rigtigt, at Danmark ikke skal modtage nogle af de 60.000 flygtninge? Det har Ekstra Bladet talt med EU-ekspert og professor ved Institut for Statskundskab, Peter Nedergaard, om.

Kan en sag som flygtninge-fordelingen skade relationerne landene imellem?

Nej, der er jo tit en forholdsvis fri debat på den slags topmøder, så det skal man ikke lægge så noget i.

Så det er ganske normalt?

- Narh, det er ikke normalt, at man taler så ophedet, men det er heller ikke unormalt, at man har nogle forholdsvis frie diskussioner, siger Peter Nedergaard.

Desperat bådflygtning redder sig op af vandet.(Foto: AP)
Desperat bådflygtning redder sig op af vandet.(Foto: AP)
 

 

Imod kvoteordning
Hvorfor er medlemslandene så meget imod en kvoteordning?

- Det er fordi, de ikke vil modtage flere flygtninge. Jeg tror, at det er så let som det. Dem, som skulle modtage flere, det var især de østeuropæiske lande, som ikke modtager ret mange. Danmark modtager jo forholdsvis mange i forhold til de andre lande. Sverige, Tyskland og Italien modtager også mange, men der er også lande, der ikke gør. Og det er klart, at de lande, der ikke modtager ret mange flygtninge, og i givet fald skulle modtage flere - de er imod kvoter. 

Aftalen, de endte med, var, at flygtningene skulle fordeles ud fra en frivillighedsmodel, som endnu ikke er forhandlet på plads. Hvor sandsynligt er det, at nogle lande helt slipper for at modtage nogle af disse 60.000 mennesker. Kan man blot undlade at ’melde sig’ som frivillig?

- Når det er frivilligt, kan man jo gøre, som man vil. Frivillighed betyder jo i virkeligheden, at man fortsætter som hidtil, lyder det fra Peter Nedergaard.

Så i virkeligheden kan de ende med, at nogle lande tager nul af de 60.000 flygtninge, mens andre lande må tage en stor del af dem?

- Sagtens.

Danmark modtager mange flygtninge i forvejen
Er det rigtigt forstået, at på grund af Danmarks retsforbehold i EU, så er vi ikke inkluderet i aftalen om fordelingen af de 60.000 flygtninge?

- Nej, det er vi ikke. Vi kunne godt sige, hvis vi ville, men vi er ikke inkluderet. Men hvis der skulle ske en forholdsmæssig fordeling skulle vi alligevel ikke modtage flere, fordi vi i forvejen modtager et stort antal. Det er klart, at vi kunne gå med i en frivillig ordning - eller i en kvoteordning, hvis vi ville. Men vi er ikke forpligtede til at gå med.

Tror du, det er sandsynligt, at vi går med i ordningen, nu hvor de er blevet enige om den frivillige model?

- Nej, nej. Det tror jeg ikke, man ville gøre.

Hvilke ’knaster’ forudser du i de kommende forhandlinger om den frivillige fordeling, som venter i den kommende måneds tid?

- Det er simpelthen, hvor mange man skal tage. Især dem, som ikke har taget så mange, de vil protestere. Selvom det er frivilligt, kan der jo godt ligge et pres på nogle lande. Det vil der helt sikkert komme en diskussion om. Hvilket tal skal der stå på Slovakiet osv.

Nu hvor der er tale om en frivillig ordning, kan det så ende med, at man ikke finder aftagerlande til alle 60.000 mennesker? At der simpelthen ikke er nok der melder sig frivilligt, om man stadig mangler at fordele 20.000 mennesker?

- Det kan ikke udelukkes. Det er et muligt scenarie. I og med at det er frivilligt, er der ingen tvang. Man kan ikke tvinge lande til at tage flere flygtninge, lyder vurderingen fra Peter Nedergaard.

Hvordan de 60.000 flygtninge bliver endelig fordelt skal forhandles på plads i løbet af den kommende måned, og det skal vedtages i fuld enighed.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+