EU forbyder vatpinde, bestik og sugerør af engangsplastik

Forbud mod engangsplastik er ambitiøst tiltag, som Danmark støtter, siger miljøminister Jakob Ellemann-Jensen

EU's nye plastikdirektiv er færdigforhandlet mellem medlemslandene, EU-Parlamentet og EU-Kommissionen.

Det nye direktiv betyder, at der snart bliver forbud mod at sælge tallerkener, bestik, sugerør og vatpinde af engangsplastik.

- Der er virkelig tale om et ambitiøst tiltag, og fra dansk side bakker vi op om direktivet, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i en pressemeddelelse.

- For få uger siden præsenterede jeg regeringens plastikhandlingsplan, og det nye direktiv er et kæmpe skridt i opgøret med overflødig plastik.

- Vi må skubbe på udviklingen af produkter af mere miljøvenlige materialer, siger han.

Plastikdirektivet skal være med til at begrænse de store mængder plastikaffald, der ender på strande i Europa og på verdenshavene.

Forbuddet mod engangsbestik, tallerkener, vatpinde og sugerør af plastik skal medføre, at mængden af plastikaffaldsgenstande på europæiske strande reduceres med 17 procent.

Aftalen glæder også den danske EU-parlamentariker Margrete Auken (SF), som har arbejdet for at få direktivet igennem.

- Det er på tide, at vi ser alvoren i øjnene og gør op med vores enorme forbrug af engangsplastik. Derfor er jeg lettet over den aftale, vi står med i dag.

- Vi må og skal mindske vores forbrug, så vi ikke fortsætter med at brødføde de kæmpe plastiksupper i havene og kvæle dyr med vores brug-og-smid-væk kultur, siger hun.

EU-direktivet stiller også krav om, at producenter af for eksempel cigaretfiltre, engangskopper og indpakningsposer skal tage ansvar for at indsamle og affaldsbehandle deres produkter.

Tobaksproducenter kommer til at betale regningen for de cigaretskod, som bliver smidt i det offentlige rum.

Forslaget om ændringer i reglerne blev fremlagt af EU-Kommissionen i foråret, og i oktober blev det med stort flertal stemt igennem i EU-Parlamentet.

Eftersom aftalen endnu ikke er præsenteret af formandskabet, udestår den endelige bekræftelse stadig, fremgår det af pressemeddelelsen. Blandt andet hvornår direktivet skal træde i kraft.

Det forventes formelt vedtaget til foråret.

FAKTA: EU forbyder sugerør og bestik af engangsplastik

EU's nye plastikdirektiv blev natten til onsdag færdigforhandlet mellem medlemslandene, EU-Kommissionen og EU-Parlamentet.

Her er udpluk fra aftalen:

* Forbud mod salg af visse engangsplastikprodukter fra 2021, herunder plastikbestik, tallerkener, sugerør, ballonpinde og vatpinde.

* Specifikt forbud mod salg af kopper og fødevarebeholdere af flamingoplast og et generelt forbud mod oxo-plast. For disse produkter er der alternative produkter på markedet.

* Plastlåg på drikkevarebeholdere skal fastgøres, så de ikke kan adskilles fra emballagen. Der bliver et krav om 25 procent genanvendt plastik i nye plastikflasker til drikkevarer. Disse krav træder i kraft i 2024.

* Fra 2025 skal medlemslandene sikre, at der bliver lavet et udvidet producentansvar for fiskeredskaber af plastik, cigaretfiltre, engangsbægere, fødevarebeholdere, engangsservice, indpakningsposer, drikkevarebeholdere, vådservietter, balloner og letvægtsbæreposer.

Kun fiskeredskaberne skal undtages fra producentansvar for at afholde omkostninger til oprydning af henkastet affald.

* Nationale initiativer skal sikre, at forbruget af visse engangsplastprodukter til mad og drikkevarer bliver reduceret væsentligt. Det gælder for eksempel visse fødevarebeholdere til fastfood og takeaway samt drikkebægere.

* Der stilles krav om, at minimum 75 procent af alle plastikflasker skal indsamles separat i 2025. Kravet hæves til 90 procent i 2030.

Kilder: Miljø- og Fødevareministeriet

46 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere