EU-gyser i vente i Storbritannien

Europæiske græsrødder forsøger at få Storbritannien til at blive ved at kramme briter. Valgkampen begynder for alvor fredag

Boris Johnson, borgmester i London, vil gerne ud af EU. (Foto: AP)
Boris Johnson, borgmester i London, vil gerne ud af EU. (Foto: AP)

Billeder af europæere, der krammer briter, strømmer ud på Facebook, Twitter og Instagram i et forsøg på at få briterne til at blive i EU, når de 23. juni skal stemme om medlemskabet af EU.

Landet kan blive det første land til at forlade EU, og dét kan sende EU ud i en ny krise.

- Dette er vores kærlighedsbombe, skriver 'Please Dont Go Uk', der ønsker, at det britiske folk bliver i Den Europæiske Union.

Birgit Maass, en tysk journalist bosiddende i Storbritannien, siger, at hun og de andre bag kampagnen ønsker at gøre debatten mere positiv.

- Debatten i Storbritannien er meget negativ. Den spiller meget på frygt på begge sider, siger hun til CNN.

Men det ser ud til, at der skal mere end knus til for at få briterne til at blive i EU.

En ny meningsmåling fra meningsmålingsinstituttet YouGov viser ifølge nyhedsbureauet Reuters, at ja- og nej-siden i forhold til EU er lige store.

Hver lejr ligger på 39 procent i målingen, mens 17 procent af vælgerne er uafklarede. Fem procent siger, at de ikke vil stemme.

Storbritanniens premierminister David Cameron har forhandlet med EU om at ændre landets forhold til EU, så Storbritannien kan få mere selvbestemmelse, og migranters ret til sociale ydelser i Storbritannien begrænses.

Cameron ønsker at blive i unionen, men andre profilerede politikere - også fra Camerons egen regering - ønsker at forlade EU.

Valgkampen skydes i gang fredag.

Ifølge en få uger gammel rapport fra Det Britiske Industriforbund (CBI) vil et britisk farvel til EU komme til at koste briterne op mod 957 milliarder kroner. Samtidig vil briterne miste 950.000 arbejdspladser i de kommende fire år, hedder det i rapporten.

46 kommentarer
Vis kommentarer