EU hæver risikovurdering for corona og styrker kriseteam

2100 personer i 18 EU-lande er smittet med coronavirus. Situationen er kompleks, siger kommissionsformand

- Risikovurderingen er hævet fra moderat til høj for folk i EU. Med andre ord bliver virussen ved med at spredes, siger EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen på et pressemøde i Bruxelles. Foto: Kenzo Tribouillard/Ritzau Scanpix
- Risikovurderingen er hævet fra moderat til høj for folk i EU. Med andre ord bliver virussen ved med at spredes, siger EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen på et pressemøde i Bruxelles. Foto: Kenzo Tribouillard/Ritzau Scanpix

EU's risikovurdering for coronavirus hæves fra 'moderat' til 'moderat til høj' for 'borgere i EU', oplyser EU-Kommissionens formand mandag.

Hun uddyber ikke, præcis hvad dette betyder - og muligvis indebærer. Samtidig styrkes krisehåndteringen i EU.

'Risikoen forbundet med infektion af covid-19 (sygdommen der følger med smitte af det nye coronavirus, red.) for personer i EU og Storbritannien vurderes i øjeblikket at være moderat til høj', skriver ECDC.

Det er Det Europæiske Center for Forebyggelse og Kontrol af Sygdomme (ECDC), som udarbejder risikovurderingen. ECDC er et EU-kontor i Sverige.

- Med andre ord bliver virussen ved med at spredes, siger EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen på et pressemøde i Bruxelles.

Formanden sagde tidligere på mødet, at vurderingen var hævet 'fra moderat til høj', hvilket altså ikke er tilfældet.

Fem EU-kommissærer får til opgave at koordinere krisehåndteringen. I dette team er kommissærerne for sundhed, økonomi og transport.

I kriseteamet sidder også flygtningekommissær Ylva Johansson, som har til opgave at holde styr på, om lande tager tiltag ved grænserne.

- Indtil videre har ingen medlemslande meddelt, at de vil indføre grænsekontrol på grund af virussen, siger Johansson.

EU-Kommissionen har mandag lanceret en hjemmeside med detaljerede oplysninger om virussen, spredning og forebyggelse.

2100 personer er smittet med coronavirus i 18 EU-lande. 38 borgere i EU har mistet livet som følge af smitte med virusset, der har spredt sig fra Kina til Europa.

- Vi har en situation, der er meget kompleks. Den kræver dels meget hurtig handling, dels en stærk koordinering, siger von der Leyen.

Det er fortsat Italien, der er værst ramt. Flere danskere er blevet smittet i det nordlige Italien.

- Italien står i en situation, der er anderledes end i de andre medlemslande. Men det udvikler sig hele tiden, siger EU's sundhedskommissær, Stella Kyriakidou.

Det er afgørende med en omfattende og fælles håndtering af udfordringen, siger flere kommissærer på et pressemøde i EU's center for krisehåndtering.

Coronavirus påvirker - og vil yderligere påvirke - økonomien i betydelig grad i negativ retning, og EU står parat til at tage 'alle værktøjer i anvendelse'.

- EU er parat til at benytte alle nødvendige værktøjer for at sikre væksten.

- Det er på tide at opbygge tillid. Det er på tide at handle, siger EU's økonomikommissær, Paolo Gentiloni, på pressemøde i Bruxelles.

Det fremgår af den seneste vurdering fra ECDC, at 80 procent af de smittede udvikler milde symptomer. 14 procent får mere alvorlige følger. I 6 procent af tilfældene ender det i kritisk sygdom.