EU holder skarpt øje med græsk skæbneafstemning

Meget tyder på, at der bliver udskrevet valg i Grækenland, og det skaber politisk og økonomisk frygt i EU.

Grækenland står mandag over for endnu en skæbnedag, når landets parlament skal stemme om, hvorvidt den tidligere EU-kommissær Stavros Dimas skal være landets nye præsident.

Meget tyder nemlig på, at der ikke er den nødvendige opbakning i parlamentet, og det vil udløse nyvalg i Grækenland, hvilket flere eurolande frygter, fordi det efter alt at dømme vil sende det venstreorienterede parti Syriza til magten.

Partiets leder har sagt, at han vil genforhandle den låneaftale, som Grækenland har med EU og Den Internationale Valutafond.

En aftale, som gør, at Grækenland har kunnet betale sine regninger og forblive en del af eurosamarbejdet, men som samtidig har medført store nedskæringer og forringelser i grækernes velfærd og pensionssystem.

Ifølge Syrizas leder, Alexis Tsipras, har partiet opbakning fra flere kanter i Europa til at genforhandle vilkårene for låneaftalen.

- Stemningen er ved at vende i Europa. Alle er ved at vænne sig til tanken om, at Syriza vil komme i regering, og at forhandlingerne vil begynde, skriver han søndag i partiets egen avis.

De finansielle markeder i Europa vil følge afstemningen i Grækenland tæt, da resultatet på ny kan skabe usikkerhed om Europas økonomiske kurs.

De græske statsobligationer steg som følge af usikkerheden tidligere på måneden, da premierminister Antonis Samaras fremrykkede præsidentvalget med to måneder.

Afstemningen, der vil blive holdt klokken 11.00 dansk tid, er den tredje af sin slags. De to første er endt med, at Stavros Dimas, som er regeringens kandidat, er blevet nedstemt. Senest manglede der 12 stemmer for det nødvendige flertal på 180 stemmer.

Tysklands finansminister, Wolfgang Schäuble, sagde forleden, at enhver græsk regering skal respektere den aftale, som landet allerede har indgået med EU.

Får regeringen ikke samlet et flertal ved mandagens afstemning, skal der holdes parlamentsvalg i begyndelsen af februar.

0 kommentarer
Vis kommentarer