EU-kaos fortsætter med Vestager som joker: Regeringschefer fanget i Bruxelles

Forhandlinger om EU-topposter genoptages for tredje dag. Mette Frederiksen kæmper stadig for toppost til Vestager

Mette Frederiksen er ny i EU-gamet og skulle mandag 'mingle' med kollegerne. I dag skal hun kæmpe for Margrethe Vestager. Video: AP

Margrethe Vestager kan være på nippet til at nuppe en toppost i EU onsdag.

I dag fortsætter forhandlingerne fra kl. 11 blandt EU's 28 stats- og regeringschefer nemlig på tredje dag - uden at de vigtige herrer og damer har kunnet løse en kabale for, hvordan de fem magtfulde formandsposter for EU-institutionerne (samt en række underordnede poster) skal fordeles.

Se også: Medie: Vestager nærmer sig stor post

Og netop en af de subsidiære poster ser nu ud til at kunne gå til danske Margrethe Vestager, som af flere diplomatkilder vurderes til at være færdig i spillet om de mest magtfulde poster som formand for Europa-Parlamentet og EU-Kommissionen.

Men Vestager kan ifølge både TV2's og EU-mediet Politicos efterretninger være på vej til at få jobbet som 1. vicepræsident i EU-Kommissionen. En stilling, som af flere medier ser ud til at blive betydelig styrket.

Øverst på kransekagen
Det vil i givet fald være en trøstepræmie for Margrethe Vestager, der klart har sagt, at hendes 'plan A' var at få en af de øverste poster på EU-kransekagen.

Der er dog også den mulighed, at Vestager indtager posten som udenrigschef, hvis man skal tro Süddeutsche Zeitungs seneste liste.

Mette Frederiksen til debut i EU. Foto: Francois Lenoir, Ritzau Scanpix Politik - 1. jul. 2019 - kl. 07:48 Mens du sov: Satte stopper for Mettes livline til EU-forhandlinger

EU-forhandlingerne har det seneste døgn udviklet sig til lidt af et kaos, efter EU-præsident Donald Tusk efter de formelle forhandlinger søndag kl. 23 pludselig hævede 'den arbejdende middag' og overgik til kaotiske en til en-natteforhandlinger med stats- og regeringscheferne.

Mette Frederiksen, der som nybagt statsminister er lysegrøn debutant ved dette EU-topmøde, har sagt, at hun vil kæmpe for danske navne frem for socialdemokratiske. Hollandske Frans Timmermans er et af de stærke kort i kabalen - samt det navn, som ifølge Politico lige nu ser ud til at blive kommissionsformand.

Men heller ikke de natlige forhandlinger førte til noget resultat, hvorfor forhandlingerne fortsatte over morgenmaden mandag indtil et stykke efter middag.

Derpå konkluderede Tusk, at der fortsat ikke var et brugbart resultat og stavnsbandt alle EU's landechefer til at blive Bruxelles endnu en nat, før de kunne komme hjem til deres 'day jobs'.

Og der er vi altså nu: nye forhandlinger fra klokken 11 tirsdag.

Ekstra Bladet følger udviklingen.

De ledige poster

doc709hfr82snpzys0uk56.jpg 

Formanden for EU-kommissionen

Statscheferne nominerer en kandidat, som Europa-Parlamentet efterfølgende skal vedtage

I dag: Jean Claude Juncker, Luxembourg

54502879.jpg 

Formanden for Det Europæiske Råd - 'EU-præsidenten'

Udpeges af statscheferne

I dag: Donald Tusk, Polen

59761555.jpg 

Formanden for Europa-Parlamentet

Udpeges af parlamentet

I dag: Antonio Tajani, Italien

43461129.jpg 

EU's udenrigschef - 'udenrigsministeren'

Statscheferne nominerer en kandidat, som Europa-Parlamentet efterfølgende skal vedtage

I dag: Federica Mogherini, Italien

img11449898.jpg 

Formanden for Den Europæiske Centralbank

Statscheferne udpeger og Europa-Parlamentet konsulteres, dog uden at kunne vælte

I dag: Mario Draghi, Italien

177 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere