EU-Kommissionen: Europa skal være åbent for flygtninge

Målet med Tyrkiet-aftale er ikke at holde flygtninge ude af Europa. De skal stadig komme, men ad lovlige veje

Forud for denne uges topmøde i Bruxelles fastslår EU-Kommissionen, at flygtninge fortsat skal være velkomne i Europa. De skal bare komme ad lovlige veje frem for at benytte sig af menneskesmuglere.

Det er hele formålet med den aftale med Tyrkiet, som EU kæmper for at få i stand på topmødet torsdag og fredag, siger kommissionens første næstformand, Frans Timmermans, på et pressemøde onsdag.

Mens EU-præsident Donald Tusk lægger vægt på at få styr på de ydre grænser og få antallet af flygtninge og migranter ned, siger Frans Timmermans:

- Målet med alt det her er ikke at holde folk ude af Europa. Målet er at tage det kriminelle element ud og ødelægge menneskesmuglernes forretningsmodel. Det er det primære mål, vi har.

Kommissionen ser dermed aftalen med Tyrkiet om at stoppe ruten over Det Ægæiske Hav som et første skridt, der lukker den mest benyttede ulovlige vej ind i Europa.

Derefter skal EU-landene åbne for lovlige veje til EU for flygtninge ved at tage flere til Europa direkte fra flygtningelejrene.

- Vi bliver nødt til at være krystalklare over for EU's medlemslande: Flygtningeproblemet kommer ikke til at forsvinde. Og EU bliver nødt til at være seriøs med omfordeling af flygtninge fra nærområder som Tyrkiet, Jordan og Libanon, siger Frans Timmermans og tilføjer:

- Så længe konflikten varer, og syrerne ikke kan tage tilbage til deres land, skal EU-landene tage omfordelingen seriøst.

- Der er ingen måde, hvorpå det politisk eller moralsk er acceptabelt at omdanne Tyrkiet eller Grækenland til en stor flygtningelejr, siger Frans Timmermans.

Forud for topmødet har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ligesom EU-præsident Donald Tusk lagt vægt på at bremse strømmen af flygtninge og migranter.

Europa kan ikke igen klare mere end én million flygtninge, har Løkke fastslået.

43 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere