EU-Kommissionen vil redde Grækenland med 52 milliarder

Et forslag lægger op til, at EU-redningsfond skal give Grækenland overgangslån, men det er flere lande imod

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Syv milliarder euro - eller godt 52 milliarder kroner - foreslår EU-Kommissionen at tage fra EU-redningsfonden, EFSM, og bruge som overgangslån til kriseramte Grækenland, indtil et nyt støtteprogram er faldet på plads. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Overgangslånet vil ifølge forslaget, som Reuters har set, have en maksimal løbetid på tre måneder, og Grækenland skal betale fonden tilbage med penge fra et nyt støtteprogram.

EFSM er alle 28 EU-landes redningsfond, der ikke skal forveksles med ESM, som er eurozonens redningsfond.

Flere lande er imidlertid meget imod at bruge penge fra fonden til et græsk overgangslån. Særligt Storbritannien er modstandere af forslaget, men også Sverige og Danmark har udtrykt skepsis.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) sagde tirsdag, at han var skeptisk omkring at bruge EFSM, men at det "afhænger fuldstændig af betingelserne".

I kommissionens forslag er en af betingelserne for et overgangslån fra fonden, at Grækenland har påbegyndt de endelige forhandlinger om et støtteprogram.

Før at det kan ske, skal det græske parlament blandt andet senest onsdag have indført en række reformer og lovændringer, hvilket også er en betingelse i forslaget.

Hvis alle betingelser er opfyldt, vil Grækenland modtage de syv milliarder euro, som så kan bruges til at betale de næste gældsposter, og dem, som landet endnu ikke har fået betalt.

Den næste ligger mandag 20. juli, hvor skal grækerne betale 3,5 milliarder euro til Den Europæiske Centralbank, ECB.

Kommissionen forslag bliver ifølge Reuters præsenteret for EU's finansministre senere onsdag. Beslutninger i EFSM bliver taget med kvalificeret flertal, hvilket betyder, at 16 lande skal stemme for.

34 kommentarer
Vis kommentarer