EU kræver skarpere klimatekst inden afgørelsens time

Der skal ændres i klimatopmødets slutaftale, hvis EU skal acceptere den lørdag, siger dansk minister

Ministre fra 195 lande på klimatopmødet i Paris venter fredag aften i spænding på den sluttekst, som det franske COP21-formandskab efter planen lægger på bordet lørdag morgen kl. 9.

Om det lykkes den franske udenrigsminister, Laurent Fabius, at skabe et spiseligt kompromis, som alle kan tilslutte sig, er helt uvist.

For EU er der i hvert fald to områder, hvor teksten er for ringe og skal forbedres, siger klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V). Blandt andet om muligheden for løbende at skrue op for CO2-reduktionerne.

- EU står helt sammen om nogle områder, hvor vi mener, der er udfordringer.

Det ene er de såkaldte revisionsmekanismer. De skal give mulighed for, at landene kan skærpe klimaindsatsen, inden deres afgivne klimaløfter udløber, så verden ikke bliver låst fast i en utilstrækkelig indsats i mange år.

- Her er teksten alt, alt for svag, siger ministeren.

Der mangler ifølge de europæiske lande også et langsigtet mål for CO2-nedskæringer.

- Hvis ikke der er en formulering om, hvad man vil i 2050, er der jo ikke noget at pejle efter, når landenes tilsagn udløber (i 2025 eller 2030, red.).

- Det er de to prioriteter, som EU står helt samlet om på tværs af de forskelligheder, der er, siger Lilleholt efter et EU-koordineringsmøde.

EU ønsker også klarere sprog om, hvem der skal bidrage med klimafinansiering til ulandene efter 2020. De rige lande har lovet 100 milliarder dollar årligt, men behovet for penge til klimatilpasning og grøn omstilling i de fattige lande er langt større.

- Derfor vil vi også gerne have nogle af de stærke vækstøkonomier til at bidrage, siger den danske minister med henvisning til Kina og andre mere velstående ulande.

COP21-formand Laurent Fabius planlægger lørdag formiddag at præsentere parterne for en færdig tekst, der ikke skal forhandles yderligere.

Tanken er, at dokumentet efter læsning hos forhandlerne skal vedtages lørdag eftermiddag - men skeptikere siger, at topmødet måske vil fortsætte hele natten indtil søndag.

7 kommentarer
Vis kommentarer