EU-lande enes om Iran-sanktioner efter attentatplan i Danmark

Frankrig og Danmark har samlet opbakning til EU-sanktioner mod Iran efter attentatplaner

EU's medlemslande er blevet enige om sanktioner mod Iran efter iranske agenters formodede planer om at udføre attentater i Danmark og Frankrig.

De målrettede sanktioner ventes vedtaget på et møde mellem EU-landenes europa- og udenrigsministre tirsdag i Bruxelles, bekræfter EU-diplomater og en embedsmand over for Ritzau.

De konkrete sanktioner med navne på to personer og en iransk efterretningsenhed ventes offentliggjort senere på ugen.

Frankrig og Danmark har på møder orienteret de øvrige EU-lande om de attentatforsøg, som Iran ifølge de to landes regeringer har forsøgt at udføre.

I Danmark førte en storstilet politiaktion i forbindelse med de iranske agenters formodede attentatplan til omfattende lammelser af trafikken 28. september 2018, da både Storebæltsbroen og Øresundsbroen blev lukket.

Målet for agenterne var ifølge PET eksiliranere fra bevægelsen ASMLA.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) har siden november sidste år sammen med sin franske kollega arbejdet på samle enighed blandt EU-landene om at vedtage sanktioner mod Iran.

Sanktioner i EU-regi kræver enstemmighed.

Samuelsen kalder Irans opførsel helt uacceptabel. Han mener, at det for et lille land som Danmark er vigtigt med samlet opbakning i EU.

- Det er nu vores forhåbning, at vi kan nå i mål. Hvis det sker, vil det være et klokkeklart signal til Iran. Vi vil ganske enkelt ikke acceptere attentater og attentatforsøg på vores jord. Iran skal ikke have lov til at sende dødspatruljer ind i Europa, skriver ministeren i et svar via e-mail.

Frankrig besluttede sidste år at sanktionere to iranere, som skal have stået bag en bombeplan mod iranske oppositionsfolk ved Paris.

Der er også en sag fra Belgien, hvor et par sidste sommer blev stoppet i en bil med sprængstof og en detonator. Desuden blev en iransk diplomat i samme sag anholdt i Tyskland.

EU har de seneste år vedtaget flere forskellige sanktioner mod Iran.

Men siden USA i maj sidste år trak sig fra atomaftalen med Iran og efterfølgende har indført hårde sanktioner, har EU været mest optaget af at afbøde disse.

EU fastholder modsat USA støtten til atomaftalen, der skal sikre, at Iran ikke udvikler atomvåben. EU-landene har arbejdet på at opbygge et system, der skal sikre fortsat handel og transaktioner med Iran trods USA's sanktioner.

Herboende iranere var ifølge PET mål for attentat

Frankrig og Danmark har samlet opbakning blandt EU-landene til at sanktionere Iran efter formodede planer om attentater i de to lande.

De konkrete sanktioner med navne på to personer og en iransk efterretningsenhed ventes offentliggjort senere på ugen.

I forbindelse de formodede attentatplaner i Danmark har den iranske gruppe ASMLA været i fokus. Den var centrum for den store politiaktion, som lukkede veje og broer flere timer i Danmark 28. september.

Bliv klogere på gruppen her:

* Forkortelsen ASMLA står for Arab Struggle Movement for the Libération of Ahvas.

* Organisationen kæmper for, at en selvstændig arabisk stat i det sydvestlige Iran rundt om byen Ahwaz løsrives og bliver sin egen stat.

* Lederen af organisationen er Ahmad Mola Nissi.

* ASMLA er oprettet i 1999 af Ahmad Mola Nissi og Habib Ahvazi, aktivist fra regionen Khuzestan.

* Organisationen betragtes af Iran som en terrororganisation.

* Den dansk-franske talsmand for ASMLA bor i Ringsted.

* 22. september angreb bevæbnede gerningsmænd en militærparade i Ahvaz. Paraden blev afholdt af Irans Revolutionsgarde. 25 blev dræbt, og 70 blev såret. Iran hævder, at ASMLA stod bag angrebet.

* Iran hævdede efter angrebet, at Danmark husede personer, der havde forbindelser til angrebet.

* Politiets Efterretningstjeneste (PET) iværksatte 28. september den usædvanlige politiaktion, der lammede trafikken i store dele af Danmark.

* 30. september løftede PET sløret for, at aktionen skyldtes, at en iransk efterretningstjeneste havde planer om et attentat i Danmark.

* I den forbindelse blev en norsk statsborger med iranske rødder anholdt den 21. oktober. Han er sigtet for at have sat "iransk efterretningstjeneste i stand til at virke i Danmark".

* Den anholdte er også sigtet for have taget del i forberedelserne til attentatet.

Kilder: PET, Ritzau og DR.

 

15 kommentarer
Vis kommentarer