EU-lande overvejer et ekstra milliardtilskud til FN

EU-toppen vil give mindst en milliard euro ekstra til blandt andre UNHCR's arbejde med flygtninge

Der er lagt op til, at EU-landene enes om at give mindst en ekstra milliard euro - 7,5 milliarder kroner - til de FN-organisationer, der arbejder i forreste linje for at håndtere flygtninge- og migrationskrisen.

Det fremgår af udkastet til sluterklæring på det hasteindkaldte EU-topmøde, der onsdag aften er startet i Bruxelles.

I udkastet til sluterklæring, som Ritzau er i besiddelse af, står blandt andet, at EU's stats- og regeringschefer hurtigst muligt vil svare på det akutte behov for penge til at hjælpe flygtninge ved at give mindst en milliard euro til blandt andre FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) og World Food Programme (WFP).

EU må også øge støtten markant til Syriens nabolande - Libanon, Jordan og Tyrkiet - der står med store flygtningeproblemer som følge af krigen i Syrien, hedder det i udkastet.

Dialogen med Tyrkiet, der huser to millioner flygtninge fra Syrien, skal forstærkes på alle niveauer for at styrke samarbejdet om at dæmme op for og styre migrationsstrømmen, hedder det videre.

Den dialog når op på højeste niveau, når Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, besøger Bruxelles 5. oktober.

EU-toppen vil også hjælpe landene i det vestlige Balkan, som flygtningestrømmen går igennem på vej mod EU-landene, ligesom der skal flere penge til støttefonden for Afrika.

EU-Kommissionen har foreslået, at fonden får 1,8 milliarder euro til at bekæmpe de grundlæggende årsager til, at flygtninge og migranter fra de afrikanske lande, som EU holder topmøde med i november, søger mod Europa.

Samtidig har EU-toppen stort fokus på at styrke EU's ydre grænser, fremgår det af teksten.

EU skal "tackle den dramatiske situation ved vores ydre grænser og styrke kontrollen ved disse grænser" ved at styrke grænseagenturet Frontex, asylagenturet Easo og politisamarbejdet Europol.

Desuden skal EU hjælpe de medlemslande, der modtager flest flygtninge og migranter, for at sikre identifikation, registrering og fingeraftryk, hvorefter de skal fordeles videre ud i Europa eller sendes hjem igen, står der i teksten.

EU-lederne mener også, at tiden er inde til at gøre et nyt forsøg på at stoppe krigen i Syrien, der har sendt millioner af mennesker på flugt.

- Vi opfordrer til en fornyet international indsats for at få stoppet krigen, der har kostet så mange lidelser og tvunget omkring 12 millioner mennesker til at forlade deres hjem, hedder det.

Udkastet til topmødeerklæring fungerer som EU-præsident Donald Tusks på forhånd bedste bud på, hvad stats- og regeringscheferne vil kunne enes om. Den endelige tekst kan ende med at være en del anderledes - og kan også indeholde både færre og flere elementer.

13 kommentarer
Vis kommentarer