EU-ministre i Twitter-appel til Rusland: Løslad pilot

En ukrainsk pilot har siddet fanget siden sidste sommer. Nu opfordrer EU-ministre Rusland til at løslade hende

Følg Politik

Martin Lidegaard (R) og 14 andre EU-udenrigsministre danner mandag fælles front for at få løsladt en kvindelig ukrainsk pilot, der har siddet fængslet i Moskva siden sidste sommer.

Det sker i forbindelse med et udenrigsministermøde i Bruxelles på den litauiske udenrigsminister Linas Linkevicius' initiativ.

Her bliver ministrene fotograferet holdende et skilt med et billede af piloten Nadesjda Savtjenko og følgende budskab:

- Vi opfordrer de russiske myndigheder til at løslade den ulovligt bortførte ukrainske pilot.

Nederst på skiltet står et hashtag - #freesavchenko - som især bliver brugt på det sociale medie Twitter. Flere af ministrene har delt billedet på Twitter - herunder den danske minister.

Martin Lidegaard kalder det en 'moderne form for aktivistisk udenrigspolitik', hvor der via de sociale medier hurtigt og stærkt kan blive sendt 'et fælles signal'.

- Vi viste vores solidaritet med den kvindelige ukrainske pilot, der nu har været tilfangetaget i meget lang tid, siger han og fortsætter:

- Sympatitilkendegivelser er også med til at sætte en dagsorden om, at vi har nået en træthed i den måde, som Rusland griber de her begivenheder an på.

Nadesjda Savtjenko, som er blandt de første kvindelige militærpiloter i Ukraine, kæmpede ifølge flere medier angiveligt med en bataljon af frivillige.

I juni sidste år blev hun fanget af prorussiske separatister i Østukraine. Ukraine har efterfølgende beskyldt Rusland for at bortføre Savtjenko.

Rusland beskylder til gengæld Savtjenko for at have medvirket til at dræbe to russiske journalister.

På trods af sin tilfangetagelse blev den 33-årige pilot i oktober valgt til det ukrainske parlament. Som protest mod sin tilbageholdelse har Savtjenko nu sultestrejket i 59 dage.

USA har tidligere opfordret Rusland til at løslade Savtjenko og gentog opfordringen igen i sidste uge ifølge nyhedsbureauet dpa.

Ud over Danmark og Litauen deltog Belgien, Storbritannien, Bulgarien, Kroatien, Cypern, Estland, Irland, Letland, Malta, Polen, Rumænien, Sverige og Frankrig.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time