Annonce:
Annonce:

EU ophæver langt de fleste sanktioner mod Hviderusland

Det går fremad i Hviderusland, selv om alt ikke er rosenrødt, siger EU efter stop for de fleste sanktioner

Annonce:
Følg Politik

EU-landene ophæver hovedparten af deres sanktioner mod Hviderusland, efter at forholdet til præsident Aleksandr Lukasjenkos autoritære styre er blevet bedre de seneste år.

Det har EU's udenrigsministre mandag besluttet på et møde i Bruxelles, efter at EU i oktober i første omgang suspenderede sanktionerne frem til udgangen af februar i år.

170 personer - heriblandt Lukasjenko selv - får dermed ophævet både deres indrejseforbud og indefrysningen af de midler, de måtte have i EU. Det samme gør tre virksomheder.

EU's våbenembargo mod Hviderusland fortsætter dog i foreløbig endnu et år, og det samme gør sanktionerne mod fire medlemmer af den hviderussiske sikkerhedstjeneste.

De mistænkes for at være involveret i uopklarede sager om politiske modstandere, der er forsvundet.

Annonce:

Ophævelsen af hovedparten af EU's sanktioner er en anerkendelse af, at det går fremad i Hviderusland.

Lukasjenko har også spillet en positiv rolle som mægler under fredsforhandlinger mellem styret i Ukraine og prorussiske oprørere i den østlige del af Ukraine.

Og endelig vejer det tungt, at Lukasjenko i august sidste år løslod alle politiske fanger i Hviderusland.

- Vi ser en positiv udvikling, som vi ønsker at opmuntre, siger EU's udenrigschef, Federica Mogherini, efter udenrigsministermødet.

Mens Danmark er godt tilpas med EU-beslutningen om at ophæve de fleste EU-sanktioner, ønskede Sverige på den ene side at fortsætte sanktionerne, mens nogle baltiske lande på den anden side ønskede at ophæve dem helt.

Alle EU-lande understreger dog, at de stadig er bekymrede over overholdelsen af menneskerettighederne i den tidligere sovjetrepublik.

Annonce:

- Det er bestemt ikke et rosenrødt billede - langt fra - men vi er enige om at have et kritisk forhold, hvor nogle lande mest understregede det kritiske og andre lande mest forholdet, siger Mogherini.

Lukasjenko, der har styret sit land med hård hånd i over 20 år og ofte omtales som "Europas sidste diktator", blev officielt genvalgt som præsident i oktober sidste år med 83,5 procent af stemmerne.

EU vil fortsat nøje følge udviklingen i Hviderusland, hvor der skal være parlamentsvalg i september i år.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Her har Mette Frederiksen tabt stort set alle slag
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: