EU overtræder regler for tobaks-lobbyisme

EU's ombudsmand kræver, at Bruxelles offentliggør alle møder med lobbyister fra tobaksindustrien

Fremover skal alle møder med tobakslobbyister frem i lyset, kræver EU's ombudsmand. (Foto: AP)
Fremover skal alle møder med tobakslobbyister frem i lyset, kræver EU's ombudsmand. (Foto: AP)

Det er ikke lykkedes EU at være gennemsigtig i forhold til sine forbindelser til tobaksindustrien, hvilket er i strid med FN-regler og trækker tråde til en sag, som i 2012 kostede en EU-kommissær jobbet.

I usædvanligt hårde vendinger kræver EU's ombudsmand nu, at Bruxelles skal offentliggøre alle møder med lobbyister fra tobaksindustrien og beskriver tidligere bestræbelser som 'utilstrækkelige'.

John Dalli, daværende sundheds- og forbrugerkommissær, trådte tilbage, efter at en undersøgelse knyttede ham til en tobakslobbyist på et tidspunkt, da EU var ved at indføre strengere lovgivning mod rygning.

Maltesiske John Dalli afviser anklager om, at han var bekendt med, at nogen i hans navn og med krav om penge havde tilbudt den svenske snusproducent Swedish Match at åbne for salg af snus i hele EU.

Dalli forlod jobbet i Bruxelles, netop som han var ved at færdiggøre sit udspil til et nyt tobaksdirektiv.

Ombudsmandens undersøgelser har også fundet fejl begået af EU-Kommissionen dengang ledet af Jose Manuel Barroso, som blev erstattet af den nuværende formand Jean-Claude Juncker.

- Barroso-kommissionen var ikke transparent nok omkring sine møder med tobaksindustrien, siger ombudsmand Emily O'Reilly.

- Kommissionen har ikke til fulde indført Verdenssundhedsorganisationens (WHO) regler og retningslinjer for transparens og tobakslobbyisme, siger hun videre.

EU-Kommissionen publicerer generelt kun information om møder med lobbyister efter anmodninger om dokumenter eller spørgsmål fra europæiske lovgivere. Møder med advokater for tobaksindustrien kvalificeres dog ikke som lobbyisme.

Tilgangen til offentliggørelse af detaljer fra møderne er 'utilstrækkelig, upålidelig og utilfredsstillende', lyder det.

Derfor bør den nye kommission 'fra nu af proaktivt publicere alle møder med tobakslobbyister eller deres juridiske repræsentanter såvel som længden på møderne'.

Ombudsmanden giver EU-Kommissionen til 31. december til at forklare, hvordan hendes anbefalinger skal implementeres.

6 kommentarer
Vis kommentarer