EU-præsident: De 27 andre lande fortsætter samarbejdet

Det er umuligt at forudsige konsekvenser af den britiske beslutning om at forlade EU, siger EU-præsidenten

De 27 andre EU-lande er fast besluttede på at bevare deres samarbejde, efter at Storbritannien har stemt for at sige farvel, siger EU-præsident Donald Tusk.

Han siger samtidig, at der nu er behov for "en dybere overvejelse om vores unions fremtid".

- I dag kan jeg på vegne af de 27 ledere sige, at vi er besluttede på at bevare vores fællesskab på 27. For os alle er unionen rammen om vores fælles fremtid, siger EU-præsidenten i en udtalelse i Bruxelles.

Donald Tusk siger, at han fuldt ud er klar over, hvor "alvorligt og endda dramatisk dette øjeblik er politisk".

- Og det er umuligt at forudsige alle de politiske konsekvenser af denne begivenhed, især for Storbritannien, siger Donald Tusk.

- Men tiden er ikke inde til hysteriske reaktioner. Jeg vil forsikre alle om, at vi også er forberedt på dette negative scenarie, siger EU-præsidenten.

Han har i løbet af de seneste to dage talt med alle de andre EU-ledere om muligheden for en brexit - en britisk exit fra EU-samarbejdet - og siger, at EU-traktatens regler for, hvordan man forlader EU-samarbejdet, er klare.

EU-præsidenten har tilbudt de 27 andre EU-ledere at holde et møde uden briterne, når de tirsdag og onsdag i den kommende uge samles til et allerede planlagt EU-topmøde i Bruxelles.

- Og jeg vil også foreslå EU-lederne, at vi indleder en dybere overvejelse om vores unions fremtid, siger Donald Tusk.

Samtidig siger EU-præsidenten, at der ikke vil opstå et juridisk vakuum i den tid, det tager, indtil Storbritannien er helt ude af EU-samarbejdet.

- Indtil Storbritannien formelt forlader Den Europæisk Union, vil EU-lovene fortsætte med at gælde for og i Storbritannien. Med dette mener jeg både rettigheder og pligter, siger han.

EU-præsidenten siger, at de seneste år har været "de sværeste i vores unions historie".

- Men jeg husker altid, hvad min far plejede at sige til mig: "Det, der ikke slår dig ihjel, gør dig stærkere", siger Donald Tusk.

0 kommentarer
Vis kommentarer