EU sender 7,5 milliarder euro til den græske statskasse

Grækenland har netop fået udbetalt nye milliarder fra eurolandenes redningsfond, ESM

Den hårdt trængte græske statskasse har tirsdag fået udbetalt 7,5 milliarder euro fra EU, som skal sikre, at landet ikke igen ender på kanten af en konkurs. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Beløbet svarer til over 55 milliarder kroner, og Grækenland vil bruge 5,6 milliarder euro (mere end 41 milliarder kroner) til at afbetale på landets lån og 1,8 milliarder euro (mere end 13 milliarder kroner) på offentlige restancer.

Formand for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, som lige nu besøger Grækenland, fortalte den græske præsident, Prokopis Pavlopoulos, at udbetalingen fra eurolandenes redningsfond, ESM, 'vil ske i dag'.

Eurogruppens finansministre gav torsdag grønt lys til at sende pengene afsted, og fredag morgen godkendte ESM endeligt udbetalingen af nye milliarder af den låneramme, som blev aftalt sidste år.

Eurolandene blev i samarbejde med Den Europæiske Centralbank (ECB) og Den Internationale Valutafond (IMF) sidste sommer enige om den tredje redningsplan for den gældsplagede græske økonomi inden for fem år.

Den nye støtteordning løber op i 86 milliarder euro (645 milliarder kroner) og fastlægger en køreplan for reformer og besparelser, som Grækenland løbende skal gennemføre for at få adgang til nye penge for at finansiere det græske samfund og betale af på gælden.

- Grækenland har gennemført mange reformer, siger Klaus Regling, som er chef for ESM, og peger på blandt andet skatte- og pensionsreformer.

Hvis Grækenland gennemfører alle sine reformer fuldt ud, vil landet i de kommende måneder få udbetalt i alt op til 10,3 milliarder euro (77 milliarder kroner), og den første portion af de penge er altså netop blevet udbetalt, så Grækenland kan holde landet kørende.

4 kommentarer
Vis kommentarer