EU til briterne: Brexit-aftale kommer ikke til at ændre sig

Storbritannien vil altid være en særlig ven, men det er slut med at forhandle om skilsmissen, siger EU-top

EU fastslår, at der er tale om en endelig aftale om Brexit. Foto: Ritzau Scanpix/John Thys
EU fastslår, at der er tale om en endelig aftale om Brexit. Foto: Ritzau Scanpix/John Thys
Følg Politik

Søndag har EU's regeringsledere nikket ja til den aftale, som Storbritannien og EU har forhandlet om landets exit fra EU. Nu skal aftalen godkendes i Storbritanniens parlament.

Aftalen vil ankomme til London med en klar besked fra EU's topfigurer: Stem for aftalen. Den står ikke til at ændre.

Sådan lyder det nemlig enstemmigt fra EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, EU's præsident, Donald Tusk, og EU's chefforhandler med Storbritannien, Michel Barnier, efter aftalen er godkendt.

- Jeg opfordrer dem, som skal stemme om denne aftale i Underhuset, til at stemme for denne aftale, siger Jean-Claude Juncker.

- Dette er den bedste aftale, som er mulig for Storbritannien. Det er den bedste aftale, som er mulig for EU. Det er den eneste aftale, der er mulig.

En journalist fra nyhedsbureauet Reuters spurgte Juncker, om Storbritannien kan komme tilbage og forhandle ændringer i aftalen, hvis den ikke kan godkendes i det britiske parlament i sin nuværende tilstand.

- Dette er den mulige aftale, lød det prompte og uden tilføjelser fra Jean-Claude Juncker.

Senere på samme pressemøde uddyber han dog på et spørgsmål om de britiske politikere, der ønsker at afvise den aftale, som EU's regeringsledere søndag har nikket ja til:

- Dem, som tror, at de kan få en bedre aftale ved at afvise denne aftale, bliver skuffet, siger Juncker.

Donald Tusk afviste at spekulere i teoretiske scenarier. Tidligere på pressemødet sendte han dog venlige ord over Den Engelske Kanal:

- Vi (EU og Storbritannien, red.) vil forblive venner til verdens sidste dag og dagen efter.

Ingen af de tre på pressemødet ønsker at svare på, om Storbritannien kan fortryde og undgå at forlade EU, hvis parlamentet i Storbritannien skulle ønske det.

Her er briternes lange vej ud af EU

I den belgiske hovedstad, Bruxelles, har EU's ledere søndag nikket godkendende til udtrædelsesaftalen og den politiske erklæring for Storbritanniens udtræden af EU.

Det oplyser EU-præsident Donald Tusk på Twitter.

Dokumenterne udgør samlet det såkaldte brexit - altså Storbritanniens brud med Den Europæiske Union, som landet har været medlem af siden 1973.

Her er et overblik over den britiske exitproces, der har strakt sig over flere år:

* Torsdag 23. juni 2016: Ved en folkeafstemning stemmer 52 procent af briterne for at forlade EU. 48 procent stemmer for at blive.

* Onsdag 29. marts 2017: Storbritannien meddeler officielt EU, at landet vil melde sig ud af samarbejdet. Det indleder en nedtælling på to år til landets exit.

* Mandag 19. juni 2017: EU's chefforhandler, Michel Barnier, og den daværende britiske chefforhandler, brexitminister David Davis, indleder formelle forhandlinger om britisk exit fra EU.

* Mandag 29. januar 2018: EU27-landene vedtager på et europaministermøde i Bruxelles et mandat til forhandlingerne om en overgangsordning efter exit.

* Torsdag 12. juli 2018: Theresa May fremlægger en længe ventet hvidbog med britiske planer for fremtidens forhold til EU. Få dage tidligere har David Davis og udenrigsminister Boris Johnson forladt regeringen i protest mod en ifølge dem alt for blød brexitplan.

* Torsdag 19. juli 2018: Den nye brexitminister, Dominic Raab, mødes for første gang med Michel Barnier i Bruxelles, efter at David Davis er trådt tilbage. Raab lover mere fart på forhandlingerne.

* Oktober 2018: EU ønskede at afslutte forhandlingerne om udtrædelsen samt om en overgangsordning og rammerne for det fremtidige forhold. Det skulle give tid til oversættelse til alle EU-sprog og ratificering i Europa-Parlamentet. Et topmøde midt i oktober blev dog afsluttet uden en aftale.

* Tirsdag 13. november 2018: Det bekræftes fra Downing Street i London, at der er enighed om et udkast til en aftale om briternes udtræden af EU. Udkastet skal underskrives fra officielt hold.

* Onsdag 14. november 2018: Theresa May sikrede sig efter et fem timer langt møde i London opbakning i sin regering til udkastet til en brexitaftale.

* Søndag 25. november 2018: EU's stats- og regeringschefer godkender udtrædelsesaftalen og den politiske erklæring, der tilsammen udgør Storbritanniens udtræden af EU. Aftalen skal godkendes i det britiske parlament og i Europa-Parlamentet, før den træder i kraft.

* Fredag 29. marts 2019: Briterne udtræder efter planen ud af EU ved midnat. Det kan enten være med eller uden en aftale med EU.

Kilder: eu.dk, ritzau.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind