EU-top enige i nat: Ny brexit-dato

EU's stats- og regeringschefer tilbyder Storbritannien en ny udskydelse af brexit

Theresa May har fået tilbud om udsættelse af brexit. Video: AP

EU's stats- og regeringschefer er enige om udsættelse af brexit, skriver EU-præsident Donald Tusk på Twitter.

EU-toppen tilbyder May udsættelse til senest 31. oktober, skriver BBC News.

Tusk modtog klokken 01.00 den britiske premierminister, Theresa May, for at meddele hende det kompromis, de 27 lande var nået frem til.

På et pressemøde opfordrer Donald Tusk Storbritannien til at udnytte de næste seks måneder til at finde afklaring på brexit.

- Forlængelsen er fleksibel, som jeg havde forventet. Den er lidt kortere, end jeg havde ventet. Men den er stadig lang nok til, at man kan finde den bedst mulige løsning.

- Vær søde ikke at spilde denne tid, siger Tusk.

EU-præsident Donald Tusk. Foto: Reuters
EU-præsident Donald Tusk. Foto: Reuters

Datoen er et kompromis mellem en række lande, som ønskede en længere udsættelse, og Frankrig, som talte meget stærkt for en kort forlængelse af skilsmisseprocessen.

Theresa May var rejst til Bruxelles med et klart ønske om, at de øvrige EU-lande skulle give hende en forlængelse til 30. juni. Men hun indikerede ved sin ankomst, at hun ikke var afvisende over en længere periode.

Tæt på deadline
Storbritannien skulle ellers forlade EU fredag klokken 23 britisk tid, hvis altså ikke stats- og regeringscheferne var gået med til en forlængelse af fristen.

EU-landene har allerede én gang besluttet at udskyde brexit. Det skete på et topmøde i slutningen marts. Efter den oprindelige plan skulle Storbritannien have forladt EU 29. marts i år.

Den britiske premierminister ønsker fortsat at forlade EU inden sommer. Foto: Reuters
Den britiske premierminister ønsker fortsat at forlade EU inden sommer. Foto: Reuters

Drømmer stadig om at forlade EU inden sommer

Den britiske premierminister, Theresa May, er tilfreds med, at EU-landene på et topmøde natten til torsdag er blevet enige om, at Storbritannien kan forlade EU, så snart en skilsmisseaftale er godkendt i Underhuset.

Det ligger i den fleksible model, som stats- og regeringscheferne godkendte.

- Hvis vi formår at få godkendt en aftale i de første tre uger af maj, så undgår vi at deltage i EU-valget. Så kan vi forlade EU lørdag 1. juni, siger Theresa May.

471 kommentarer
Vis kommentarer