EU-valg genoptages med fuld styrke efter politikerdrab

Vi står over for et eksistentielt valg ved folkeafstemningen torsdag, siger den britiske premierminister

Valgkampen om ja eller nej til at forlade EU blev søndag genoptaget i Storbritannien efter tre dages pause for at vise respekt over for den myrdede parlamentariker Jo Cox' familie.

Premierminister David Cameron gik straks til angreb på nej-fløjen og kaldte torsdagens folkeafstemning et "eksistentielt valg".

Cameron leder kampagnen for at bevare Storbritannien i EU, og han opfordrer vælgerne til at tænke over, hvad det økonomisk vil betyde, at landet træder ud af det europæiske samarbejde.

- Vi står over for et eksistentielt valg på torsdag, skrev han i en kommentar i avisen Sunday Telegraph.

- Så spørg dig selv: Har jeg virkelig hørt noget - ja overhovedet noget - der vil overbevise mig om, at udtræden vil være den bedste ting for at sikre min familie økonomisk, lød hans spørgsmål.

Tre meningsmålinger er offentliggjort i weekenden. De viser, at ja-siden igen har en lille smule fremdrift. Men det overordnede billede er fortsat, at den britiske nation står delt i to næsten lige store lejre.

Efter begge sider suspenderede deres kampagne torsdag oven på nyheden om, at Arbejderpartiets 41-årige parlamentsmedlem Jo Cox var blevet myrdet på åben gade i det nordlige England, var medierne søndag atter domineret af interviews og kommentarer op til den historiske afstemning.

Jo Cox førte kampagne for at bevare Storbritannien i EU. Og i den ene måling, der er foretaget, efter hun blev myrdet i sin valgkreds af en højreorienteret fanatiker, får ja-siden 45 procent mod 42 procent til nej ifølge instituttet Survation.

Det er efter tre dages pause stadig spørgsmålene om immigration og økonomi, der dominerer.

Hvis man skal tro den konservative justitsminister Michael Gove, der er et af de mest fremtrædende medlemmer af nej-kampagnen, så kan det blive en økonomisk gevinst at træde ud af EU.

- Jeg kan ikke spå om fremtiden, men jeg tror ikke, at en udtræden af EU vil gøre vores økonomiske stilling værre. Jeg tror den vil blive bedre, siger han.

Det er et synspunkt, som et meget stort flertal af økonomer anser for ønsketænkning. Finansminister George Osborne siger, det kan gå meget værre, end hans eget ministerium har beregnet.

- Det centrale skøn er, at vore bruttonationalprodukt vil være fem til seks procent mindre. Personligt tror jeg, det er muligt, at det kan blive en hel del værre end det, siger han til tv-stationen ITV.

Også flere aviser tonede rent flag på lederplads søndag om for eller imod EU.

- De, som vil have jer til at tro på fortidens brave lille England, sælger en farlig illusion, skrev blandt andet den konservative avis Mail on Sunday.

5 kommentarer
Vis kommentarer