EU-valg i Storbritannien: Fremgang til jasigere

Meningsmålingerne forud for den britiske EU-afstemning næste måned giver generelt et uklart billede

Kampagnen for at bevare Storbritannien i EU har vundet terræn over for nej-siden, viser en ny meningsmåling fra YouGov ifølge avisen The Times.

Meningsmålingen viser, at 44 procent ønsker, at Storbritannien skal forblive EU, mens 40 procent ønsker, at landet skal træde ud. Målingen er blevet offentliggjort af en politisk korrespondent på The Times, Sam Coates, via Twitter.

En tidligere måling, som YouGov gennemførte for The Times for ti dage siden, viste, at ja-siden førte med to procentpoint.

Men i meningsmålingerne generelt er billedet mere uklart med omkring fem uger til den historiske folkeafstemning.

Meningsmålingsinstitutterne, som for eksempel sidste år tog fejl af de klare valgsejre til premierminister David Cameron og til Israels premierminister Benjamin Netanyahu, har hidtil kommet med mange modsatrettede forudsigelser om udfaldet af folkeafstemningen 23. juni.

Tirsdag viste en rundspørge via telefon foretaget af ORB, at ja-siden havde en føring på 15 procentpoint. Men få timer senere viste en anden måling foretaget på internettet af TNS, at modstanderne førte med tre procentpoint.

- Hvor det hele peger hen? Jeg ved det ikke. Jeg ved ikke, hvad man kan læse i målingerne, men der er klart en forskel på at foretage en måling over telefonen og på nettet, siger Johnny Heald, som er direktør i ORB.

OECD, den vestlige, økonomiske samarbejdsorganisation, advarer i en nylig rapport om, at følgerne af en såkaldt Brexit ikke kun vil blive mærket i Storbritannien, men at det vil føre til økonomisk tilbagegang i hele EU og i resten af den vestlige verden.

Ifølge organisationens beregninger vil en udmeldelse betyde, at den gennemsnitlige brite i 2020 vil være gået ned i løn med et beløb, der svarer til en månedsløn.

Nej-siden, herunder London-borgmester Boris Johnson, argumenterer blandt andet med, at britisk økonomi vil blomstre uden for EU, da briterne vil spare deres årlige økonomiske bidrag til EU, slippe for en række regler og kan indgå egne handelsaftaler.

15 kommentarer
Vis kommentarer