EU varsler hastebehandling af flygtninge i Grækenland

Alle, der ankommer til græske øer, får hurtig individuel behandling og appelchance, varsler EU

EU kommer ikke til at udvise alle migranter, der ankommer til Grækenland. I stedet vil alle få en individuel samtale og en appelmulighed, inden de som led i en mulig aftale med Tyrkiet bliver sendt tilbage.

Det fastslår EU-Kommissionens første næstformand, Frans Timmermans, forud for EU-topmødet torsdag og fredag i Bruxelles.

- For at overholde EU-regler og international lov vil alle sager blive behandlet individuelt. Det kan gøres, samtidig med at man bruger en hasteprocedure, siger Frans Timmermans.

FN's Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, har i sidste uge sat alvorlige spørgsmålstegn ved lovligheden i den aftale, som EU forsøger at indgå med Tyrkiet. Principperne for aftalen lægger op til, at Tyrkiet skal tage alle flygtninge og migranter, som krydser Det Ægæiske Hav tilbage.

Men ifølge EU-Kommissionen arbejder man på højtryk for at finde veje til at sikre, at aftalen vil være i overensstemmelse med alle regler. Det betyder, at der skal laves en række ændringer i græsk og tyrkisk lovgivning.

Tyrkiet skal forpligte sig til at hjælpe ikke kun syrere, men også irakere og afghanere, som i dag ikke har ret til hjælp i Tyrkiet.

- Vi arbejder tæt sammen med UNHCR, og det er muligt at gennemføre det i fuldstændig overensstemmelse med international lov. Alle vil få mulighed for at søge asyl, og de kan appellere.

- Ikke-syrere skal også sendes til Tyrkiet, men de vil også få samme beskyttelse, siger Frans Timmermans.

- Hvis alle har ret til appel, vil det vel tage uger eller måneder, før deres sag er behandlet. Hvordan kan man gøre det, når der er tusinder eller titusinder, som skal have deres sag behandlet?

- Vi arbejder tæt sammen med grækerne, og vi har stadig meget at gøre, før systemet er funktionelt. Du taler om måneder, jeg vil ikke sætte tid på. Men det kan speedes op.

- Vi har brug for folk. Vi har brug for dommere. Det vil ikke nødvendigvis tage måneder, men vi skal sikre, at Grækenland har ressourcerne til det, siger Frans Timmermans.

Han understreger, at målet med aftalen ifølge EU-Kommissionen ikke er at lukke af for flygtninge - de skal i stedet til Europa ad lovlige veje:

- Vi kan ikke vende ryggen til dem, som har brug for beskyttelse. Det er vores moralske og legale forpligtelse at hjælpe. Og det vil vi gøre i overensstemmelse med international lov, siger Frans Timmermanns.

13 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere