EU vil erklære migranternes hovedvej lukket

EU og Tyrkiet holder mandag topmøde om flygtninge- og migrationskrisen. EU-præsidenten ser lyspunkter forude

Flygtninge forsøger at komme væk, efter makedonsk politi affyrede tåregas mod gruppen. (Foto: AP)
Flygtninge forsøger at komme væk, efter makedonsk politi affyrede tåregas mod gruppen. (Foto: AP)

EU-landene ventes mandag på et topmøde i Bruxelles at erklære migranternes nuværende hovedrute op gennem Europa for lukket.

Det sker, efter at over en million mennesker siden starten af 2015 er ankommet fra Tyrkiet til Grækenland, hvorefter de fleste har bevæget sig videre op langs den såkaldte vestlige Balkan-rute gennem et fuldstændig handlingslammet Europa.

Vendepunktet kom i februar, da Østrig lagde et loft over antallet af daglige asylansøgninger, hvorefter den stramme grænsekontrol har bredt sig ned gennem Europa helt frem til den græske grænse.

Mindst 30.000 flygtninge og migranter er nu strandet i Grækenland, fordi grænsen til Makedonien - og dermed vejen videre mod nord - er spærret.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og EU's øvrige stats- og regeringschefer vil på topmødet i Bruxelles, som Tyrkiets premierminister, Ahmet Davutoglu, også deltager i, erklære sig klar med omfattende nødhjælp til Grækenland for at forhindre en humanitær katastrofe.

De vil efter planen også love at sætte mere fart på den ellers omdiskuterede omfordeling af flygtninge fra Grækenland til andre EU-lande.

Men samtidig vil EU-lederne presse på for at sikre en "omfattende og hurtig tilbagesendelse til Tyrkiet af alle ulovlige migranter, der ikke har behov for international beskyttelse", fremgår det af et udkast til konklusioner fra topmødet, som Ritzau har set.

- Lad være med at komme til Europa. Tro ikke på smuglerne. Lad være med at risikere jeres liv og jeres penge. Det vil alt sammen være for ingenting, sagde EU-præsidenten, Donald Tusk, i sidste uge i en direkte opfordring til alle økonomiske migranter.

Donald Tusk, der styrer slagets gang på topmødet, skriver i sin invitation til EU-lederne, at der sker gode fremskridt i arbejdet med den fælles handlingsplan om at bremse strømmen af flygtninge og migranter, som EU og Tyrkiet aftalte i november sidste år.

Men han skriver også, at menneskestrømmen fra Tyrkiet til EU stadig er alt for stor, og det er Davutoglu enig i.

- Vi mener begge, at vi kan nedbringe tilstrømningen gennem omfattende og hurtige tilbagesendelser fra Grækenland af alle migranter, der ikke har behov for international beskyttelse, skriver Tusk.

Han fortæller også, at Tyrkiet er parat til at tage alle migranter, der pågribes i tyrkisk farvand, tilbage.

Alting har dog en pris.

EU har således lovet en fond med tre milliarder euro (22,5 milliarder kroner) til hjælp for flygtninge i Tyrkiet. EU har også stillet tyrkerne visumfrihed til EU i udsigt og lovet at sætte mere tempo på de ellers strandede udvidelsesforhandlinger med Tyrkiet.

Samtidig er det planen, at en koalition af frivillige EU-lande skal hente måske op imod 250.000 syriske flygtninge i Tyrkiet og genbosætte dem i EU.

Meningen er dermed at skabe lovlige muligheder for at komme til EU og samtidig ødelægge så meget som muligt af menneskesmuglernes milliardforretning.

- For første gang siden starten på migrationskrisen kan jeg se en europæisk enighed tegne sig.

- Det er en enighed omkring en omfattende strategi, der - hvis den bliver implementeret loyalt - kan hjælpe med at dæmme op for tilstrømningen og håndtere krisen, skriver Donald Tusk i sit mest optimistiske budskab meget længe.

92 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere