Eurogruppe-chef: Vi lytter til vores nye græske kollega

Jeroen Dijsselbloem ser frem til at møde ny græsk finansminister, men tror ikke på nogen hurtig løsning

Grækenlands nye finansminister, Yanis Varoufakis, skal ikke regne med at få en hurtig respons på sit krav til de andre lande i eurozonen om at ændre betingelserne for at modtage fortsatte kriselån.

- Jeg regner ikke med noget konkret resultat i dag. Jeg har sagt meget tydeligt, at vi tager det her skridt for skridt, siger eurogruppens hollandske chef, Jeroen Dijsselbloem, inden Varoufakis' debut i eurogruppen onsdag aften.

- Vi kommer til at byde vores nye kollega velkommen og vil lytte til den nye græske regerings planer.

- Vi er åbne for at lytte til deres forslag og se, hvilket grundlag vi kan fortsætte vores samtaler på, siger han på vej ind til et ekstraordinært møde med de andre 18 eurolandes finansministre i Bruxelles.

Den græske finansminister vil bede sine nye kolleger se bort fra den nuværende hjælpepakke på 240 milliarder euro i kriselån, som udløber sidst på måneden, og i stedet yde et overgangslån frem til september for at give den nye regering arbejdsro.

- Vi er den første regering, der tager til eurogruppen med rank ryg, ikke bøjede hoveder, sagde han inden afrejsen til Bruxelles.

Varoufakis håber at kunne overtale eurogruppen til kun at skulle leve op til 70 procent af de reformløfter, den daværende regering i Athen skrev under på for at få milliardhjælp fra EU, Den Europæiske Centralbank, ECB, og Den Internationale Valutafond, IMF.

De sidste 30 procent af de aftalte reformer, privatiseringer og nedskæringer vil grækerne have droppet af sociale hensyn og erstattet af 10 nye reformløfter på mere lempelige vilkår.

Den hollandske finansminister og flere andre ministre minder dog på vej ind til mødet om, at de aftaler, der er indgået med långiverne i den såkaldte trojka, er bindende.

For, som Dijsselbloem siger, gælder hjælpepakken og dermed også aftalerne med trojkaen stadig, og "det er herfra, vi starter vores samtaler".

Han har givet den nye græske regering en frist frem til 16. februar for at komme med en konkret køreplan for, hvad den forestiller sig.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.