Eurogruppen: Græsk regering må skifte spor

Den græske regering må ændre holdning over for kreditorerne, hvis krisen skal løses, siger Eurogruppens chef

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Skal Grækenlands gældskrise løses, må den venstreorienterede regering i den græske hovedstad, Athen, ændre sin holdning over for de kreditorer, der har holdt Grækenland økonomisk i live i de senere år.

Før der kommer et holdningsskifte, vil Grækenlands partnere i eurozonen ikke begynde at overveje, om Grækenland skal hjælpes med yderligere kriselån.

Det siger Jeroen Dijsselbloem, der foruden at være Hollands finansminister også er formand for Eurogruppen, hvor eurozonens finansministre sidder.

Eurogruppen har tirsdag aften holdt telekonference, efter at den græske regering tidligere på dagen sendte et nyt forslag til en gældsaftale til kreditorerne.

Eurogruppen taler i telefon om sagen igen onsdag morgen, hvor den græske regering ventes at have sendt flere oplysninger.

Dijsselbloem siger til Reuters, at Grækenlands premierminister, Alexis Tsipras, i sidste øjeblik havde bedt Eurogruppen om at forlænge gældsaftalen, der udløber ved midnat.

Hans anmodning faldt for døve øren.

- Vi er forbi det punkt, det er for sent, siger finansministeren fra Holland.

Han tilføjer, at som medlem af eurozonen og EU er Grækenland velkommen til at anmode om et nyt hjælpeprogram, men der vil være tilknyttet betingelser.

- Det er noget af en procedure at gå igennem, siger Dijsselbloem.

- Og i mellemtiden er forholdene for Grækenland, økonomien og de græske banker uheldigvis blevet endnu værre, så det er en besværlig vej at tage, tilføjer han.

Han siger videre, at en ny aftale muligvis vil få tilknyttet skrappere betingelser end dem, som regeringen har afvist, og som den vil sende til folkeafstemning på søndag med en anbefaling til vælgerne om at stemme nej.

Dijsselbloem siger, at under alle omstændigheder kan der ikke laves en ny aftale, før Grækenland har holdt folkeafstemningen, og før regeringen skifter holdning.

- Det, der kan ændres, er den politiske holdning, som Grækenlands regering har, og som har ført til denne uheldige situation.

Prøver igen igen onsdag

Eurogruppen drøfter græsk forslag til en ny gældsaftale igen onsdag.

Det siger Hollands finansminister, Jeroen Dijsselbloem, formand for gruppen, efter en telekonference med sine ministerkolleger i eurozonen.

Konferencen blev indkaldt, efter at Grækenlands regering tirsdag eftermiddag meddelte, at den har sendt et nyt forslag om en ny gældsaftale til sine kreditorer.

Dijsselbloem siger, at Grækenland vil sende nye forslag forud for onsdagens telekonference.

- Endnu en telekonference onsdag morgen efter meddelelse om nyt brev fra den græske regering, siger hollænderen på twitter.

Helt morgen bliver det dog ikke. En senere besked på twitter fra Dijsselbloem siger, at telekonferencen begynder klokken 11.30 dansk tid.

I det nye forslag fra Athen forslår regeringen blandt andet, at der laves en ny aftale inden for rammerne af Den Europæiske Stabilitets Mekanisme (ESM).

ESM blev oprettet i 2012 og har til formål at håndtere finanskriser i eurozonen for at holde zonen stabil.

Den nuværende gældsaftale med Grækenland udløber ved midnat mellem tirsdag og onsdag, og det får den lov til.

Eurogruppens formand siger, at det er for sent at forlænge den.

Han siger også, at de internationale institutioner først vil overveje et nyt program for Grækenland, når de græske vælgere har holdt folkeafstemning søndag.

Den græske regering har udskrevet en folkeafstemning, hvor vælgerne skal tage stilling til kreditorernes krav om græske besparelser og reformer til gengæld for at hjælpe Grækenland med lån.

Der er i øvrigt heller ikke nyt om det græske afdrag til Den Internationale Valutafond, IMF.

Grækenland skal inden midnat betale et afdrag på 1,6 milliarder euro til IMF, og intet tyder på, at de penge overføres fra Athen til IMF.

Regeringen i Athen har anbefalet vælgerne at stemme nej ved folkeafstemningen.

Denne anbefaling er blevet kritiseret af blandt andre EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker.

Oppositionen i Grækenland advarede tirsdag vælgerne om, at følger de regeringens anbefalinger og stemmer nej, så er det slut med udbetaling af pensioner og lønninger.

/ritzau/Reuters

17 kommentarer
Vis kommentarer