Eurolandene nærmer sig ny græsk gældsaftale

En aftale om nye lån til Grækenland, som afhænger af nedskæringer i den græske økonomi, kan komme næste uge

Eurolandene nærmer sig en plan for Grækenlands gæld og planlægger at holde et møde på torsdag for at få en ny aftale helt på plads.

Det afhænger dog af, om Grækenland sammen med sine kreditorer kan blive enige om indholdet i aftalen inden torsdag.

- Vores konklusion er, at aftalen skal indeholde en pakke af betingede tiltag, som skal gennemføres, hvis Grækenland ikke når sine mål i 2018. De skal være troværdige, automatiske og baserede på objektive faktorer.

- Der er behov for mere arbejde for at komme helt i mål, men vi er tæt på det, siger Jeroen Dijsselbloem, formand for de 19 eurolandes finansministre, på et pressemøde i Amsterdam fredag.

Grækenland skal blandt andet vedtage skatteforhøjelser og nye nedskæringer på pensionsområdet for at få adgang til nye lån som en del af den store redningspakke.

Men eurolandene kræver samtidig en pakke af betingede nedskæringer, der træder i kraft i 2018, hvis landet ikke lever op til målet om et overskud på statsbudgettet på 3,5 procent af bruttonationalproduktet.

Det er både de umiddelbare og de betingede tiltag, der skal forhandles færdig, før eurolandene potentielt mødes torsdag for at vedtage en samlet pakke.

- De betingede tiltag skal være troværdige, vedtaget ved lov med det samme, og skal udløses automatisk af objektive faktorer. Der er ingen aftale, før der er en aftale om alting, understreger Jeroen Dijsselbloem.

Der bliver dog under ingen omstændigheder tale om gældsreduktion for Grækenland. Det nægter eurolandene at acceptere trods opfordringer fra Den Internationale Valutafond (IMF). Dog kan der blive lempet på gældsbyrden på andre måder.

Grækenland har behov for at få frigjort nye lån som en del af den store hjælpepakke på 86 milliarder euro fra sommeren 2015. I juli skal landet eksempelvis betale 3,5 milliarder euro af på sin enorme statsgæld, og det er umuligt uden nye udbetalinger.

15 kommentarer
Vis kommentarer