Annonce:
Annonce:

Europa har fået nok af Trump: I vinder med os!

Donald Trump mener, at USA har et handelsunderskud med EU. Men nu svarer europæerne igen med fem fakta i et åbent brev til præsidenten

Annonce:
Følg Politik

Handelskrigen mellem USA på den ene side og Canada og Europa på den anden side raser for alvor i disse dage.

1. juni indførte amerikanerne nemlig en straftold på aluminium og stål for at rode bod på det, som præsident Donald Trump har kaldt 'unfair konkurrence'.

USA har ifølge Trump et alt for stort handelsunderskud med Europa og andre lande, og det ville præsidenten ændre på. I denne uge har G7-landende så mødtes for at diskutere alt fra ligestilling til miljø, men handelskrigen har stjålet alt fokus. Tidligere på ugen skrev den amerikanske præsident på twitter:

'Hvorfor informerer EU og Canada ikke offentligheden om, at de I årevis har brugt omfattende handelstariffer og ikke-monetære handelshindringer mod USA. Helt unfair over for vores landmænd, arbejdere og virksomheder.'

Annonce:

Fem fakta om handelsunderskud
Det tweet er dog faldet 29 europæiske lande for brystet. I et åbent brevet fra EU-landene, som The Washington Post bringer, fastslår de 29 ambassadører, at både EU og USA vinder på deres interne forhold. Alle påstande om det modsatte må derfor tilbagevises, skriver de blandt andet.

I brevet opstiller de europæiske ambassadører, hvad de mener er fem fakta om handelsforholdet mellem USA og Europa, hvor de lægger vægt på, at USA tjener flere penge på handel med EU end nogen andre.

Her er EU-landenes fem fakta om handlen mellem USA og Europa

  1. Den transatlantiske økonomi tegner sig for halvdelen af den globale bruttonationalprodukt efter værdi, som direkte understøtter mere end 15 millioner jobs af høj kvalitet og 34,85 billioner kroner i kommercielt salg. Og næsten en tredjedel af verdens handel med varer opstår mellem E.U. og alene i USA.
  2. E.U.'s udenlandske direkte investeringer i USA er 16,22 billioner kroner sammenlignet med 15,08 billioner kroner i den anden retning. 70% af alle udenlandske direkte investeringer i USA kommer fra Europa.
  3. Der er ikke en 'køb europæisk'-politik for amerikanske virksomheder til at konkurrere imod. Vi har lige vilkår i offentlige indkøb, uanset om du er europæisk eller amerikansk virksomhed. Derudover har vi elimineret tusindvis af juridiske og bureaukratiske handelshindringer, hvilket fører til en åben og blomstrende markedsplads for mere end 500 millioner forbrugere.
  4. I 2016 købte vi for 1,78 billioner kroner varer fra USA. Og USA's eksport af tjenester til E.U. - i stigende grad ryggraden i en hvilken som helst moderne økonomi - har været stadigt stigende i årenes løb og kommer ind på en rekordhøje 1,46 billioner kroner i 2016. Det gør os til den bedste destination for amerikanske tjenester - i virkeligheden giver transatlantisk handel med tjenesteydelser et overskud for USA.
  5. Vi hjælper amerikanske virksomheder med at søge ind på vores markeder uden at skulle frygte pludselige, måske uforudsete forhøjede afgifter. USA pålægger i øjeblikket individuelle toldsatser på mere end 15 procent på 330 separate fremstillede varer. Men når amerikanske virksomheder sælger deres produkter til EU, støder de kun på 45 sådanne toldtoppe.

Kilde: Washington Post

Forladt topmøde
Den amerikanske præsident får dog ikke mulighed for at drøfte brevets indhold med de europæiske statsledere fra Frankrig, Storbritannien, Tyskland og Italien, eftersom han lørdag er rejst fra G7-topmødet før det ellers var planlagt at slutte søndag.

Klima var et af de centrale emner på dagsordenen, som den canadiske premierminister, Justin Trudeau, er vært for.

Det står ikke klart, om G7-landene kan blive enige om en sluterklæring efter topmødet i Canada.

Annonce:

Trump tror ifølge Det Hvide Hus fortsat på, at man kan forhandle sig til fælles formuleringer. Den tyske forbundskansler har tidligere lagt op til, at der ikke kommer skriftlige konklusioner fra mødet.

Og den franske præsident, Emmanuel Macron, har sagt, at man kan lave et dokument fra de seks øvrige lande - altså uden USA.

Medlemmerne af G7 er Canada, Frankrig, USA, Storbritannien, Tyskland, Japan og Italien.

Læs mere om handelskrigen mellem USA, Canada og Europa her:

Trumps nye told: Børsen præget af frygt for global handelskrig

Trump dropper klimaet og G7 til fordel for topmøde med Kim Jong-un

Trump går i mod EU: Her Løkkes reaktion

Beregning: Så mange milliarder kan handelskrig koste Danmark

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

HA-rockere sigtet

HA-rockere sigtet

HA-rockere sigtet

HA-rockere sigtet

HA-rockere sigtet

HA-rockere sigtet

Annonce:

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

Bar røv - eller vi betaler 143 milliarder
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: