Europæisk skepsis over for Putins fredsvilje

Hvis kamphandlingerne stopper, så stopper sanktionerne også med det samme, lover udenrigsminister Lidegaard

Følg Politik

Det tysk-franske fredsinitiativ for Ukraine og de aktuelle forhandlinger med Ruslands præsident bør ifølge udenrigsministeren ikke få EU til at tøve og udsætte en planlagt stramning af sine sanktioner mod Rusland og russiskstøttede separatister i Ukraine.

- Sanktioner handler om hele tiden at motivere Rusland til at fortsætte de forhandlinger, der foregår. Min forventning er, at det gør vi bedst ved at opretholde vores pres, samtidig med at der desværre er kampe.

- Det rigtige signal at sende til Putin er, at hvis kamphandlingerne stopper - så stopper sanktionerne også med det samme, siger Lidegaard mandag ved ankomsten til møde i Bruxelles med de øvrige EU udenrigsministre.

Ministeren er derfor klar til at aktivere den udvidelse af EU's sanktionsliste, der blev nået enighed om på et forberedende møde blandt de 28 EU-landes ambassadører i Bruxelles i sidste uge.

Der er lagt op til, at der skal sættes yderligere 19 personer og ni virksomheder og organisationer på listen, der omfatter indrejseforbud og indefrysning af midler i EU.

- Alt rationelt taler for, at den her konflikt skal stoppe nu. Ingen kan vinde den her krig - også selvom den trækker ud. Derfor burde en kælderkold analyse tilskrive, at Rusland også ser en interesse i at stoppe det her.

- Det, at man mødes - og mødes på det niveau gentagne gange, giver selvfølgelig en lille optimisme. Men den historie, som vi har haft i det her forløb, giver mindre optimisme, siger Lidegaard.

Den litauiske udenrigsminister, Linas Linkevicius, der som nabo til Rusland fører an i koret af strammere i EU, er endnu mere skeptisk.

- Vi vil alle acceptere, at der vil komme en aftale, en diplomatisk løsning - ingen vil have krig. Men vi kan kun bedømme ud fra udviklingen på jorden. Vi kan ikke stole på et eneste ord fra det russiske lederskab. Det er værdiløst, siger Linkevicius.

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.