Europas finanstop tvivler på Grækenland-løsning

Den tyske finansminister siger, at eurogruppen mangler nye græske forslag for at kunne forberede eurotopmødet

Den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble, og mange af hans kolleger ankommer mandag til eurogruppemøde i Bruxelles med meget lave forventninger til at komme nærmere en løsning på den græske gældskrise.

Meningen er, at eurogruppemødet skal forberede det hasteindkaldte topmøde for de 19 eurolande mandag aften i Bruxelles, men Schäuble finder det umuligt uden nye og reelle græske forslag at tage stilling til.

Schäuble kender ikke selv til nogle nye og reelle græske udspil til at løse krisen, siger han.

Så for ham er situationen den samme som på det resultatløse eurogruppemøde i Luxembourg torsdag aften.

- Vi har ikke fået nogle reelle forslag, som vi kan afprøve seriøst, og uden dem kan eurogruppen ikke forberede eurotopmødet, som det ellers er meningen, siger en pessimistisk tysk finansminister.

Eurogruppens formand, den hollandske finansminister Jeroen Dijsselbloem, forventer heller ingen løsning på dagens møder.

Han siger, at de nye græske forslag er blevet sendt så sent af sted, at de tre institutioner - EU-Kommissionen, Den Europæiske Centralbank og Den Internationale Valutafond - ikke kan nå at foretage en ordentlig bedømmelse af dem.

- Men forhåbentlig kan vi få deres første bedømmelse i dag, men de græske forslag er jo dukket op meget, meget sent, siger Dijsselbloem.

Finlands finansminister, Alexander Stub, ankommer heller ikke med den store optimisme.

- Jeg har meget lave forventninger. Jeg tror ikke, at der kommer noget gennembrud i dag, siger Alexander Stub og konstaterer, at en masse mennesker indtil nu har spildt en masse kilometer i luften under den græske gældskrise.

Irlands finansminister, Michael Noonan, forventer heller ikke det store af mandagens møder og forudser et nyt eurogruppemøde torsdag inden starten på to dages EU-topmøde for alle 28 medlemslande torsdag og fredag.

- Der var en masse forvirring i nat, hvor der blev sendt en masse versioner af de græske forslag rundt, så der har ikke været mulighed for nogen forberedelse, siger Noonan.

Grækenlands nuværende internationale støtteprogram udløber den 30. juni. Samme dag skal de pressede grækere betale 1,5 milliarder euro til Valutafonden. Det kan de næppe uden en aftale med kreditorerne, som kan udløse flere penge til den græske statskasse.

1 kommentar
Vis kommentarer