EU's åbne skattelister splitter unionen

Ikke alle lande stiller sig bag EU-planen om at afsløre flere detaljer om de største firmaers skatteregninger

Bekymringer om for meget åbenhed begynder at snige sig ind i EU's kamp mod skattely.

Der hersker skepsis blandt visse EU-lande om et forslag fra EU-Kommissionen om at tvinge de 6000 største multinationale selskaber til at afsløre, hvor meget skat de betaler i hvert enkelt land.

- Der er tydeligvis forskellige syn på det. Fra hollandsk side støtter vi kommissionens forslag, men andre ministre har forbehold, opsummerer Hollands Jeroen Dijsselbloem efter afslutningen af to dages uformelt EU-finansministermøde i Amsterdam.

Forslaget er kun 11 dage gammelt, og diskussionerne er kun på et meget tidligt stadie - emnet var ikke på dagsordenen til mødet, men blev alligevel bragt op.

Belgien, Østrig og Malta udtrykte offentligt skepsis over for planerne, som vil tvinge firmaer med et årligt salg over 5,5 milliarder kroner til at afsløre blandt andet omsætning, overskud, skatteregning og antal ansatte i alle EU-lande og skattely.

- Man skal ikke overreagere på grund af hysteri, siger Østrigs finansminister, Hans Jörg Schelling, ifølge avisen Wall Street Journal. Han foretrækker, at de informationer kun deles med skattemyndighederne.

Også større firmaer og lobbyorganisationen Businesseurope har advaret mod, at for meget åbenhed risikerer at afsløre forretningshemmeligheder over for mindre og udenlandske rivaler.

Omvendt er kommissionens forslag blevet kritiseret af talrige ngo'er og politikere i Europaparlamentet for ikke at gå langt nok, fordi firmaerne kan samle tallene uden for EU - og de officielle skattelylande - i én tredje kategori.

Kommissionens forslag skal debatteres af finansministrene på et møde i maj eller juni, men ventes først at blive forhandlet færdigt i andet halvår, siger Jeroen Dijsselbloem.

6 kommentarer
Vis kommentarer