Fængslet i Britta-sagen til Ekstra Bladet: Troede pengene kom fra arv

Ekstra Bladet har mødt den medsigtede i Britta-sagen i et berygtet fængsel i Sydafrika

En mand er anholdt i Britta-sagen. Hvad skal der ske nu?
Følg Politik

Omkring 6100 mordere, pædofile og andre kriminelle sidder lige nu bag lås og slå i det berygtede Modderbee Correctional Centre uden for Johannesburg.

En af dem er dansk. Ekstra Bladet har mødt den medsigtede mand i Britta Nielsen-sagen, der blev anholdt i Johannesburg International Airport tirsdag aften, da han forsøgte at rejse ud af landet.

Bagmandspolitiet mistænker ham for at have haft en hovedrolle i at bruge de mindst 111 mio. kroner, som savnes i Socialstyrelsen. Han er sigtet for omfattende hæleri, som kan give op til otte års fængsel.

Over for Ekstra Bladet bedyrer han sin uskyld, da vi møder ham i fængslet, hvortil han blev overført torsdag.

- Jeg kan selvfølgelig godt se, at de tror, jeg har noget med det at gøre, men jeg har ikke vidst noget om det. Intet.

Som Ekstra Bladet tidligere har afsløret, så har den 38-årige mand investeret et millionbeløb i Sydafrika. Det viser købskontrakter, som den pågældende har underskrevet.

Over for Ekstra Bladet bekræfter den 38-årige mand, at han har modtaget penge fra Britta Nielsen.   

- Ja, jeg troede, at pengene kom fra arv, forklarer han til Ekstra Bladet.

Læs hele fængsels-interviewet med den sigtede i svindelsagen her:

Eksklusivt interview med fængslet i svindelsagen: Jeg elsker Britta

Stikke af og fjerne spor
Den medsigtede blev varetægtsfængslet in absentia lidt efter klokken 16 tirsdag eftermiddag i Københavns Byret. Senere tirsdag aften blev han anholdt i Sydafrika.

Dommer Stausbøll vurderede i byretten, at der var en begrundet mistanke for groft hæleri mod den mistænkte i svindelsagen fra Socialstyrelsen.

Den medsigtede skulle derfor varetægtsfængsles, fordi dommeren fandt grund til at tro, at den sigtede på fri fod ville stikke af, fremgår det af kendelsen, som Ekstra Bladet er i besiddelse af.

Samtidig vurderede dommeren, at den medsigtede på fri fod ville forsøge at stikke en kæp i hjulet på efterforskningen ved at fjerne spor eller advare andre sigtede i sagen.

Ud mod kaution
Den medsigtede blev onsdag varetægtsfængslet af en sydafrikansk domstol med henblik på udlevering.

Hans advokat i Sydafrika, Piet Du Plessis, oplyser til Ekstra Bladet, at man ved næste retsmøde vil anmode om, at han kan blive løsladt mod kaution, mens behandlingen af udleveringssagen behandles.

- Han erklærer sig ikkeskyldig i anklagerne om svindel i Danmark, og det vil vi håndtere i retten på torsdag, hvor vi vil anmode om at få ham løsladt mod kaution, siger Piet Du Plessis.

Advokaten understreger også, at fængsel-standarden i Sydafrika ikke ligefrem er prangende:

- Han har det fint, selvom han ikke har lyst til at være fængslet. Jeg ved ikke, hvor mange han deler celle med, men det er velkendt, at de fleste sydafrikanske fængsler har for mange indsatte. Fængslet er ikke kendt for sin luksus, og der kan være op mod 40 i hver celle, fortæller Piet Du Plessis.

Fire er sigtet i sag om svindel for millioner

Over en årrække - fra 2002 til 2018 - lykkedes det tilsyneladende Britta Nielsen, en central medarbejder i Socialstyrelsen, at flytte ikke mindre end 111 millioner kroner fra styrelsens kasser til sine egne lommer.

Yderligere tre personer mistænkes for at være indblandet i sagen.

Den ene - en mand - er blevet anholdt i Sydafrika. Det oplyser Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (Søik) torsdag.

Læs mere om sagen her:

* Sagens hovedperson, Anna Britta Troelsgaard Nielsen, var afdelingsleder i Socialstyrelsen frem til 26. september 2018.

* Den 25. september 2018 blev hun mistænkt for groft underslæb.

* En intern undersøgelse peger foreløbig på, at kvinden har svindlet for 111 millioner kroner, som hun har overført fra Socialstyrelsen til egne konti. Beløbet ventes dog at stige.

* Svindlen skal være foregået fra 2002 til 2018, og de stjålne penge skulle være fordelt over 274 udbetalinger. Svindlen kan dog være begyndt allerede i 1997, oplyste bagmandspolitiet onsdag.

* Britta Nielsen blev mandag 5. november kl. cirka 5.30 i Sydafrika. Hun har siden slutningen af oktober været efterlyst internationalt og blev i Danmark varetægtsfængslet in absentia - altså uden at være til stede.

* Ifølge fortrolige indrejsedokumenter fra de sydafrikanske myndigheder, som Ekstra Bladet er i besiddelse af, rejste Britta Nielsen ind i Sydafrika den 23. september. Det var to dage før, hun blev politianmeldt.

* Hendes advokat, Nima Nabipour, har været i kontakt med kvinden. Men han vil ikke røbe, hvordan hun forholder sig til sagen.

* Hun vil dog betale pengene tilbage, såfremt hun modtager en opkrævning, oplyste advokaten ifølge et dombogsudskrift fra Sø-og Handelsretten fra den 4. oktober.

* Foruden den 64-årige kvinde er to kvinder og en mand sigtet i sagen.

* Manden blev anholdt tirsdag aften i sidste uge i Johannesburg International Airport i Sydafrika.

* Anholdelsen skete, da han forsøgte at rejse ud af landet, og der var en international arrestordre på ham. Forinden var han også blevet varetægtsfængslet in absentia.

* De to kvinder sigtes for hæleri. Manden mistænkes for hæleri af særlig grov beskaffenhed. Han menes at have haft en hovedrolle i forhold til at bruge de svindlede penge fra styrelsen.

* De tre sigtede er beskyttet af navneforbud.

* Til den hovedmistænktes adresse har der været knyttet et stutteri og en genbrugsforretning. Virksomhederne blev stiftet i 2006 og ophørte i 2016.

* Sø- og Handelsrettens skifteret har 4. oktober 2018 taget kvinden under konkursbehandling, da hun er blevet erklæret personlig konkurs.

* Herefter har en kurator beslaglagt en ejendom i Danmark, en ødegård i Sverige og "et lille" indestående i et dansk pengeinstitut.

* Onsdag oplyste bagmandspolitiet, at det i 2012 fejlbehandlede en underretning om, at en ansat i Socialstyrelsen havde overført millionbeløb til sig selv.

* Bagmandspolitiet efterforskede ikke sagen om de mistænkelige overførsler, men nøjedes med at underrette Skat som en sag om mulig skattesnyd.

Kilder: Ritzau, Børne- og Socialministeriet, Virk.dk, Politiken, Ekstra Bladet og Jyllands-Posten.

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind