Fakta-tjek: Trump tordner mod 'skadende' aftale, men virkeligheden er en anden

Donald Trump havde adskillige kritikpunkter, da han meddelte, at USA ville trække sig ud af Paris-aftalen. Men et faktatjek viser, at han ikke havde helt styr på alle detaljerne

Donald Trump er langt fra tilfreds med Paris-aftalen, og derfor har han nu trukket USA ud (Foto: AP)
Donald Trump er langt fra tilfreds med Paris-aftalen, og derfor har han nu trukket USA ud (Foto: AP)
Følg Politik

USA trækker sig ud af Paris-aftalen.

Det var torsdag meldingen fra Donald Trump, og siden da har politikere og forskere verden rundt kritiseret den amerikanske præsidents beslutning.

Den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen har kaldt beslutningen for et svigt, mens professor Jens Hesselbjerg Christensen på Niels Bohr Instituttet ved Københavns Universitet mener, at Trump tager verden som gidsel.

I kølvandet på Trumps tale til verden, hvor han offentliggjorde beslutningen, har flere amerikanske medier faktatjekket præsidenten. Og her fremgår det, at Donald Trump ikke var helt på linje med virkeligheden.

Washington Post, nyhedsbureauet AP, PolitiFact og FactCheck.org har alle gået Trumps meldinger i sømmene, og herunder kan du se nogle af de tvivlsomme pointer:

Paris-aftalen

Her er de vigtigste punkter i aftalen:

* Formål: At holde den globale temperaturstigning et stykke under to grader celsius i forhold til førindustrielt niveau - og om muligt under 1,5 grader.

* Hvordan: Verden stiler mod, at udledningen af drivhusgasser topper så snart som muligt med hurtige reduktioner derefter.

I anden halvdel af dette århundrede skal der være balance mellem CO2-udslip fra aktiviteter som energiproduktion og landbrug og den mængde CO2, der kan opsuges af naturen eller ved såkaldt CCS (CO2-lagring i undergrunden).

* Byrdefordeling: Ilande, som har forurenet atmosfæren længst, skal føre an i de absolutte CO2-nedskæringer.

Ulande, der har brug for at afbrænde kul for at skaffe energi til deres voksende befolkninger, opfordres til med tiden at skære i forbruget.

Rige lande opfordres til økonomisk at støtte ulandes CO2-reduktioner.

* Finansering: Industrilande skal sikre penge til at hjælpe ulande med omstilling til grøn energi og styrke deres forsvar mod klimaforandringer som tørke, oversvømmelser eller storme.

Finansieringen skal øges løbende, og de rige lande skal rapportere hvert andet år om udbetalt eller påtænkt støtte.

* Klimaskader: Lavtliggende østater og fattige lande er mest udsatte for klimaforårsaget stigning i havenes vandstand og andre virkninger af klimaforandringer.

De får anerkendt nødvendigheden af at hindre, mindske og håndtere tab. Men de udsatte lande har ikke fået ordet erstatningsansvar med i aftaleteksten.

Kilder: FN's klimasekretariat UNFCCC og AFP.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Vi indfører et nyt univers

SCORER

JACKPOT