Annonce:
Annonce:

Fast håndtryk - slapt stykke papir

Mødet mellem Trump og Jong-un er historisk, men det underskrevne papir er ikke meget værd, vurderer eksperter

Foto: AP
Foto: AP
Annonce:
Følg Politik

15 lange skridt og et fast håndtryk, og så er der skrevet historie.

Efter over et år med grov retorik og et forsøg på at slå verdensrekord i missiltrusler mødtes Donald Trump og Kim Jong-un. Et fast håndtryk udviklede sig hurtigt til en frokost, og så smed Donald Trump sin 'overraskelse'. Præsidenten og Kim Jong-un var klar til at skrive under på et stykke på.

Som var det en VM-finale med Danmark i aktion fulgte vi alle spændt, men vi fik aldrig svar på, hvad der stod. Først senere fik medierne afkodet de fire punkter, som Donald Trump også to timer senere fremlagde på et over en time langt pressemøde.

Men selv om Donald Trump fejrede det som en kæmpe sejr for verdensfreden, så er der en stor skepsis. Håndtrykket var fast, men papiret slapt, vurderer professor i international politi ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

Annonce:

- Det er det helt store diplomatiske teater, der er i gang her. For er der én ting, som Trump og Kim Jong-un har til fælles, så er det, at de er topprofessionelle skuespillere på den internationale scene. Uanset hvad der kommer ud af mødet, skal man være opmærksom på at skelne mellem store armbevægelser og reelt indhold. Hvis vi er rigtig, heldige kan mødet i bedste fald blive det første skridt i en langvarig diplomatisk forhandling, siger Mikkel Vedby Rasmussen til Ritzau.

Kan aldrig stole på USA
Den påstand bliver bakket op af forsker og Ph.D ved Dansk Institut for Internationale Studier Andreas Bøje Forsby.

- Der står ikke særlig meget på det stykke papir. Det er nogle vage og forblommede vendinger, og rent faktisk ligner det en aftale fra 1993. Det er ikke de helt store variationer i forhold til den. En vinkel er, at vi stadig er langt fra den totale afvikling af Nordkoreas atomprogram, men man kan også sige, at der nu er sat en proces i gang, som trods alt er bedre en de mange trusler.

Ifølge eksperten bliver det næppe det store gennembrud for verdensfreden i denne omgang, og det skyldes ifølge Andreas Bøje Forsby én ting. Donald Trumps utilregnelig sind.

Annonce:

- Det ville være en interessant aftale, hvis man tror, at de har opbygget et tillidsforhold, der gør, at de to ledere stoler så meget på hinanden, at det bare er op til embedsmændene at klare resten. Men Nordkorea ville aldrig kunne stole på en nation med en så utilregnelig leder. Bare se, hvad der er sket i Iran. Min vurdering er, at de ikke har den fornødne tillid til for alvor at tage nogle konkrete skridt mod nedrustningen, siger Andreas Bøje Forsby.

Erklæringen mellem Donald Trump og Kim Jong-un.

Her er de fire andre punkter, som de to parter underskrev ved det seneste møde i juni 2018.

1) USA og Nordkorea forpligtiger sig til en ny amerikansk-nordkoreansk relation i overensstemmelse med folkets vilje til fred og rigdom i de to lande.

2) USA og Nordkorea vil stå sammen om at bygge en vedvarende og stabil fred på Den Koreanske Halvø.

3) Parterne bekræfter 'Panmunjom Deklarationen' fra 27. april 2018, hvor Nordkorea forpligtiger sig til en fuldstændig afatomisering af Den Koreanske Halvø.

4) USA og Nordkorea forpligtiger sig til at finde de jordiske rester af krigsfanger (POW) og personer forsvundet i tjeneste (MIA), herunder at hjemsende dem, som allerede er identificeret.

Desuden skriver de følgende i aftalen:

- Præsident Donald Trump forpligter sig til sikkerhedsgarantier for Nordkorea. Der er står ikke, hvad de garantier indebærer

- Nordkoreas leder, Kim Jong-un, genbekræfter sin 'faste og urokkelige' forpligtelse til at færdiggøre afrustningen af atomvåben fra Den Koreanske Halvø.

Artiklen fortsætter under billedet

Mangler svar
Efter den historiske underskrift var det en amerikansk præsident i hopla, der mødte pressen. Der blev lavet sjov med journalisternes hår, mens Donald Trump forklarede, hvor stor en sejr, han havde sørget for.

Men midt i glædesrusen, roserne til Kim Jong-un og de mange 'congratulations', så gled han af på nogle af de hel åbenlyse spørgsmål.

Annonce:

- Hvordan kan Trump vide sig sikker på, at Kim Jong-un holder ord?
Til det svarede Donald Trump, at man ikke kan vide sig sikker på noget i denne verden. Ikke engang, at den spørgende journalist kan sætte sig ordenligt ned om lidt. Han er bare glad for, at Kim Jong-un har været villig til at lave en aftale, og ifølge præsidenten kunne han mærke, at det var tilfældet. Samtidig fortalte han, at han muligvis måtte sige, at han havde taget fejl om seks måneder, hvis der intet sker.

- Hvor lang tid kommer det til at tage, før Nordkorea ikke længere har atomvåben?
Donald Trump gav intet svar, men sagde, at det ville ske hurtigt. Udenrigsminister Mike Pompeo skal mødes med repræsentanter fra Nordkorea i næste uge.

- Hvad med sanktionerne mod Nordkorea?
Ifølge Trump vil de blive opretholdt, indtil afviklingen har fundet sted. Derudover nævnte Donald Trump, at han havde 300 nye sanktioner klar, men de blev droppet, fordi Nordkorea indvilgede til at mødes med ham.

- Hvad med menneskerettighederne i Nordkorea?
Donald Trump fortalte, at de havde snakket kort om det. Samtidig brugte han udtrykket 'it's a very rough situation over there'. Men ikke et ord om, at det skal have nogle konsekvenser for diktatoren, at tusindvis af mennesker fortsat sulter og er i fangelejr.

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Nej, transkønnnede kan ikke skifte fra mande- til kvindefængsel
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: