Fattigdom kan være begyndelsen til enden for Putin

Politiske iagttagere forudser konfrontationer og kriser med Moskva, fordi økonomien skranter mere og mere

Foto: AP
Foto: AP

Ruslands økonomiske problemer tager til, og flere politiske iagttagere frygter, at det vil medføre stadig flere politiske problemer med den russiske ledelse omkring præsident Vladimir Putin.

Lave oliepriser, vestlige sanktioner og stilstand i landets faldefærdige og ikke konkurrencedygtige økonomi betyder, at omkring 19,2 millioner russere - eller 13,4 procent af befolkningen - lever for under 9452 rubler (915 danske kroner) om måneden.

Det nationale budgetunderskud er i dag på syv procent, og nye nedskæringer er uundgåelige, hvilket vil få negative følger for levestandarden.

- Der er flere tegn på, at stadig flere russere mærker fattigdommen. Sociale problemer trænger sig på, og regeringen får kritik for ikke at gøre noget for at afhjælpe folks bekymringer, siger seniorforsker Flemming Splidsboel fra Dansk Institut for Internationale Studier (Diis).

Han henviser blandt andet til et direkte tv-show med Putin i denne måned, hvor mange klagede over hullede veje og manglende udbetalinger af løn.

Han fremhæver samtidig, at russiske økonomer siger, at de ikke kan se, hvorfra der skal komme vækst, selv om Putin lover fremgang.

Filantropen og mangemilliardæren George Soros har i den seneste tid advaret kraftigt mod udviklingen i Rusland.

- Putin er en større trussel mod EU end Islamisk Stat, skrev Soros for nylig i den britiske avis The Guardian.

Den ungarskfødte Soros, der siden Murens fald har arbejdet for demokrati og pressefrihed i det tidligere kommunistiske Østeuropa, siger, at Putin dækker over Ruslands mange problemer ved at modarbejde EU på alle måder.

Og han mener, at Rusland vil forsøge at oversvømme det europæiske kontinent med flygtninge fra Syrien, så EU bryder sammen før Rusland.

Flemming Splidsboel ser krisen omkring Putin og Rusland i samme perspektiv, men han mener, at den er langt mindre akut for Putin, end Soros giver udtryk for.

- Putin er en leder, der ånder ved konflikt, og der vil formentlig komme mere konfrontation og flere kriser, når den russiske økonomi bliver forværret.

- Men Putins popularitet er stadig stor, og det russiske samfund bliver holdt sammen af et sæt ideér om patriotisme, som betyder, at kritikere har det svært. Putin har stadig et solidt greb om magten, siger seniorforskeren.

45 kommentarer
Vis kommentarer