Fem Trump-folk, der brød sammen og tilstod

Særanklager Robert Mueller har allerede fået skovlen under flere medlemmer af Donald Trumps inderkreds - mød dem her

USA's præsident, Donald Trump. Foto: AP
USA's præsident, Donald Trump. Foto: AP

I går var Donald Trumps mangeårige advokat, Michael Cohen, i retten og tilstå, at han havde løjet over for USA's Kongres. Tilståelsen faldt som led i en aftale med særanklager Robert Mueller, der efterforsker Ruslands påvirkning af det amerikanske præsidentvalg i 2016.

Michael Cohen er dermed den femte person fra Donald Trumps inderkreds, der har tilstået en forbrydelse i forbindelse med Rusland-undersøgelsen. Her kan du læse om de fem sager:

MICHAEL COHEN:

Advokat Michael Cohen. Foto: AP
Advokat Michael Cohen. Foto: AP

Michael Cohen, 52, tilstod torsdag i retten i New York, at han har løjet under ed om en mulig ejendomsinvestering, som Donald Trump arbejdede på i Moskva. Cohen - der i over ti år var en central skikkelse i Trumps ejendomsimperium - forklarede, at han løj for at være på linje med 'Trumps politiske budskab'.

- Han er en meget svag person, siger Donald Trump om sin tidligere, nære medarbejder.

I august var Cohen også i retten, hvor han erklærede sig skyldig i otte anklagepunkter. Her forklarede han, at Trump i ugerne op til præsidentvalget i 2016 havde bedt ham udbetale 'hold kæft'-penge til pornostjernen Stormy Daniels og Playboy-modellen Karen McDougal. Begge kvinder hævder, at de har haft en affære med Trump.

Cohen modtager ifølge planen sin straf 12. december.

MICHAEL FLYNN

General Michael Flynn. Foto: AP
General Michael Flynn. Foto: AP
 

Donald Trumps tidligere nationale sikkerhedsrådgiver, general Michael Flynn, var den første embedsmand i Det Hvide Hus, der blev sigtet i forbindelse med Robert Muellers undersøgelse. Flynn tilstod sidste december, at han havde løjet over for FBI-agenter. Det er en alvorlig forbrydelse i USA.

Michael Flynn, der også var rådgiver for Trump-kampagnen, erkendte, at han havde løjet om samtaler, han havde haft med den russiske ambassadør, i ugerne før Trump blev indsat som præsident.

59-årige Flynn har endnu ikke modtaget sin straf, og han menes at samarbejde med Mueller-efterforskningen.

PAUL MANAFORT:

Politisk rådgiver Paul Manafort. Foto: AP
Politisk rådgiver Paul Manafort. Foto: AP
 

Paul Manafort, chef for Trump-kampagnen i 2016, har tilstået, at han har konspireret mod USA samt forsøgt at lægge hindringer for ordensmagtens arbejde. Manaforts håb om mildhed i strafudmålingen er muligvis gået i vasken, efter at særanklager Robert Mueller i denne uge meddelte, at Manafort har løjet over for efterforskerne.  

Paul Manafort, 69, er desuden blevet dømt for otte alvorlige anklagepunkter, der inkluderer skattesvindel og pengevask for millioner af dollars. Anklagerne har ikke forbindelse til Trumps præsidentkampagne.

Donald Trump har lagt afstand til Manafort, men sagde onsdag i et interview med New York Post, at han 'ikke har udelukket' at benåde Manafort.

RICK GATES:

Rick Gates. Foto: AP
Rick Gates. Foto: AP
 

Rick Gates, 46, er tidligere rådgiver for Trump-kampagnen samt Paul Manaforts mangeårige forretningspartner. I februar tilstod han blandt andet at have afgivet falsk forklaring til ordensmagten. Ingen af sagerne har forbindelse til Trump-kampagnen.

Gates har sagt, at han vil samarbejde med Robert Muellers undersøgelse 'på alle mulige måder'. Gates har således optrådt som anklagerens hovedvidne i sagen mod Manafort. Her fortalte han fra vidneskranken, hvordan han i årevis have begået økonomisk kriminalitet sammen med Manafort.

GEORGE PAPADOPOULOS:

Rådgiver George Papadopoulos. Foto: AP
Rådgiver George Papadopoulos. Foto: AP

George Papadopoulos, der var udenrigspolitisk rådgiver for Trump-kampagnen, blev i september idømt 14 dages fængsel, fordi han havde løjet over for FBI om sine kontakter med russiske myndighedspersoner.

Papadopoulos, 31, er den første kampagnemedarbejder, der blev dømt som følge af Robert Muellers undersøgelse. Det var også Papadopoulos, der udløste Rusland-undersøgelsen, da hans kontakt med russiske efterretningsfolk alarmerede FBI’s afdeling for kontraspionage.

Det Hvide Hus har beskrevet Papadopoulos som en frivillig medarbejder med lille indflydelse. Da Papadopoulos modtog sin fængselsstraf, fortalte han dommeren, at han følte 'stor skam'. Han har netop påbegyndt sin afsoning i et føderalt fængsel i Wisconsin.

645 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere