Fidel Castro: Snart er jeg her ikke mere

Cubas gamle revolutionsleder leverede muligvis afskedstale til sine gamle partikammerater på kongres

Cubas tidligere mangeårige leder Fidel Castro. (Foto: AP)
Cubas tidligere mangeårige leder Fidel Castro. (Foto: AP)

Selv revolutionshelte er dødelige.

Det erkendte Cubas tidligere mangeårige leder Fidel Castro tirsdag under en af sine efterhånden meget sjældne taler, der fandt sted på sidstedagen af det cubanske kommunistpartis kongres i Havana.

- Snart vil jeg være 90 år gammel. Snart vil jeg være ligesom alle de andre. Turen kommer til os alle, sagde Fidel Castro.

Castros optræden blev modtaget med begejstring af de forsamlede, hvoraf mange som unge kæmpede sammen med Castro under revolutionen i slutningen af 1950'erne.

Skrøbeligt helbred fik i 2008 Fidel Castro til at trække sig tilbage og overdrage lederskabet af Cuba til broren Raul Castro.

Han blev som forventet genvalgt som leder af kommunistpartiet, der har været enerådende siden revolutionen. Om han bliver siddende i hele valgperioden på fem år, er dog tvivlsomt.

- Denne syvende kongres bliver den sidste, som ledes af denne historiske generation, sagde Raul Castro til de delegerede.

Den næste kongres er planlagt til 2021.

Raul Castro trækker sig fra præsidentposten i 2018, men om han fortsætter som partileder eller også vælger af trække sig fra den magtfulde post, ved kun han selv.

Partiets nummer to, den 85-årige Jose Ramon Machado Ventura, blev også genvalgt til en ny periode. Af yngre navne fik den 55-årige Miguel Diaz-Canel genvalg til en ledende position i partiet, men nogen forfremmelse blev det ikke til.

Som vicepræsident anses han af mange som en mulig afløser for Raul Castro.

Ved åbningen af partikongressen lørdag sagde den 84-årige Raul Castro, at de fremtidige ledere bør trække sig tilbage, når de fylder 70 år. Den regel skal dog indføres gradvist, understregede han i sin tale.

26 kommentarer
Vis kommentarer