Filippinernes svar på Donald Trump fører valg

Rodrigo Duterte, der sammenlignes med den amerikanske præsidentkandidat, har indtil videre fået flest stemmer

En uofficiel optælling af de afgivne stemmer ved præsidentvalget i Filippinerne viser en klar føring til Rodrigo Duterte, skriver Reuters.

Med 6,3 procent af stemmerne talt op har Duterte ifølge den kristelige valgovervågningsgruppe PPCRV omkring 1,3 millioner stemmer. På andenpladsen ligger Grace Poe, som har 757.000, mens Manuel Roxas har 748.000.

Der er 54 millioner officielt registrerede vælgere i øriget.

Den 71-årige Rodrigo 'Digong' Duterte er på grund af en række kontroversielle udtalelser blevet sammenlignet med den amerikanske milliardær og præsidentkandidat Donald Trump.

Duterte har gjort det til en af sine mærkesager at ville bekæmpe kriminalitet og korruption, og det vil ske meget hårdhændet, har han flere gange givet udtryk for.

Lørdag aften holdt han tale i den filippinske hovedstad, Manila, og her pralede han af, at han har dræbt kriminelle i løbet af sine mere end 20 år som borgmester i byen Davao i det sydlige Filippinerne.

- Hvis jeg klarer den hele vejen til præsidentpaladset, vil jeg gøre, som jeg gjorde som borgmester: Alle I narkohandlere, røvere og døgenigte må hellere forsvinde. For som borgmesteren vil jeg dræbe jer, sagde han.

Det har forårsaget et ramaskrig blandt menneskerettighedsorganisationer og hans politiske modstandere, men samtidig har han opbakning fra mange filippinere, der er trætte af lovløshed og korruption.

Landets nuværende præsident, Benigno Aquino, har advaret vælgerne mod at stemme på Duterte, da det vil kunne betyde 'en æra med diktatur'.

Ud over en ny præsident skal vælgerne mandag pege på en vicepræsident, senatorer og cirka 18.000 lokale politikere, heriblandt borgmestre.

2 kommentarer
Vis kommentarer